Followers

Wednesday, 4 February 2009

Udang Wangi



Resipi ni saya copy drp FP kak Rinn, thanks..

UDANG WANGI
Sumber : Buku Masakan Tradisi Halimah Shuib

Bahan-bahan:
300gm udang basah saiz sederhana/besar, dibersihkan dan dibelah belakang
Segenggam udang kering, direndam dan dirumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili api, dicincang halus
3 tangkai DAUN KARI... - sy tambah daun limau purut juga
5 ulas bwg putih, dicincang halus
1/4 cawan air
Minyak masak utk menumis
Beberapa titis minyak bijan - sy tak letak/takde
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bwg putih bersama daun kari.
2. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi.
3. Tuangkan air dan kacau. Biar medidih.
4. Masukkan udang dan minyak bijan. Kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan hidang.

2 comments:

  1. BESTNYERRR SAMBAL UDANG DIA..
    kalau tambah daun kari + limau purut mesti bertambah2 harumnyerr...i penah tgk org masak sambal buh serai wangi agaknyerrr kalau tercalit kat baju sure cam pakai minyak wangi gamaknyerr! harum semerbak miahahaaa...

    ReplyDelete
  2. kuih gulung kat bwah ni ngan sambai udang ni memang peberet saya gak ni.... sedapnya kakkk dapat lak udang yang besor2 memang konyang laaa... tp x leh nak makan selalu kang paras kolestrol naik tinggi lagi...

    http://faimin97.fotopages.com

    ReplyDelete