Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Tuesday, 10 February 2009
Sambal Pelam/Mangga
Sambal Pelam aka mangga
Bahan-bahan: (xde sukatan, boleh main campak sukati je dlm lesung tu )
buah pelam yg masak dihiris nipis.. amik isi jer, bijik buang
cili merah (saya tak bubuh, susah nak dapat kat sini)
cili padi
belacan
buah tomato (dihiris nipis)- saya guna 1/2 biji
asam jawa/jus limau
gula/garam
Cara-cara:
Tumbuk cili, belacan, gula, garam hingga lumat, kemudian barulah mangga & tomato (mangga & tomato kena tumbuk last sbb takut terpercik . Akhir sekali masukkan jus asam jawa, gula & garam. Cicah dgn ulam2an.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
alahai sedapnyer kecur air liur nih....adeh mane nak dapat pelam nih...
ReplyDeletealamakkk
ReplyDeletemeleleh air liur ku kak zaiy oiii!!!
bak sini tissue sehelai...
terliur tul tgk sambal tu...terasa masam2 gitu..he..he
ReplyDelete