Followers

Tuesday, 10 February 2009

Sambal Pelam/Mangga



Sambal Pelam aka mangga

Bahan-bahan: (xde sukatan, boleh main campak sukati je dlm lesung tu )
buah pelam yg masak dihiris nipis.. amik isi jer, bijik buang
cili merah (saya tak bubuh, susah nak dapat kat sini)
cili padi
belacan
buah tomato (dihiris nipis)- saya guna 1/2 biji
asam jawa/jus limau
gula/garam

Cara-cara:
Tumbuk cili, belacan, gula, garam hingga lumat, kemudian barulah mangga & tomato (mangga & tomato kena tumbuk last sbb takut terpercik . Akhir sekali masukkan jus asam jawa, gula & garam. Cicah dgn ulam2an.

3 comments:

  1. alahai sedapnyer kecur air liur nih....adeh mane nak dapat pelam nih...

    ReplyDelete
  2. alamakkk
    meleleh air liur ku kak zaiy oiii!!!
    bak sini tissue sehelai...

    ReplyDelete
  3. terliur tul tgk sambal tu...terasa masam2 gitu..he..he

    ReplyDelete