Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Thursday, 5 February 2009
Apam Pisang
Apam pisang ni memang lembut dan moist, mudah nak buatnya..tak rugi mencuba.
Apam / Kek Pisang [2 in 1]
HaSue@myresipi.com - tq
Bahan-bahan ( Sekeluarga leh mkn )
Pisang masak secukupnya
Gula-1cawan/200g (jika pisang dah manis atau anda krg suka manis,krgkn gula kpd 180g)
Minyak Masak - 1 Cawan/100ml
Telur - 2 Biji (buang tali pusat utk elak bau hanyir telur)
Tepung Gandum - 2 Gelas/200g (Boleh dtmbh atau kurgkn sedikit bgntung pd pisang yg dgunakn..)
Soda Bikarbonat - 1 Sudu Makan
*** saya tambah sedikit chocolate rice sebab pisang kat sini warnanya agak pucat.
Cara-cara
1. Sediakan blender. Kupas pisang dan masukkan sehingga paras atas pemegang blender spt dlm gamba.. (xleh nak confirm brp biji sbb pisang pelbagai saiz)
2. Kemudian masukkan gula,minyak masak dan telur. Kisar sehingga halus. Apabila sudah halus tuangkan adnan ke dalam bekas yang agak besar.
3. Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat terus ke dalam adunan dan gaul sebati menggunakan senduk atau whisk. Adunan sudah siap!
4. Adunan bolehlah dikukus dalam bekas lompang yg kecil2 untuk menjadikannya apam pisang..(boleh guna papercup jika suka)
5. Masukkan ke dalam tin pembakar yg dioles minyak masak untuk menjadikannya kek..bakar pd suhu 140c-150c bgantung jenis oven.Juga boleh dibuat kedua2nya(apam dan kek) sekaligus. Kek pisang yg dbakar sempurna boleh btahan 3-4 hari tanpa dsimpan dlm peti sejuk.(simpan dtempat bebas lalat)
P/S:Pastikan kukusan sdh mendidih sblum mula mengukus dan pembakar sdh dpanaskan sebelum mula membakar. Ketika mengukus,pastikan guna api yg besar dan lapikkan tuala bersih menutupi penutup pengukus.Kukus selama 15 minit-25 minit (lg lama,lg cantik apam tu)
SELAMAT MENCUBA.. ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak zaiy...
ReplyDeleteamboiii2 hangpa berdua ni sejak dok umah baru makin kencang projek dapur yer! heheee sbn i nk ngedeng apam akak seketui dua..tgh lapo ni...tp seram nk pijak lantai dapur tu sejukkkk!!
salam zaiy...cantiknya apam pisang tu...ada lagi tak..sejuk2 ni mkn apam pisang dgn kopi O....masyukk
ReplyDeleteShima- apalah sangat apam pisang ni kalau nak dibandingkan ngan cupcakes gebusmu yg ada buah stoberi bersalut duk bertenggek seksi itewww...
ReplyDeletekirimla sekor snowman kat dubai shima, tingin nak penyet2 idung dier yg mancung tu..wakaka..
Nor-apam tu dah lama masuk perut ni nor..huhuhaaha..sudah semestinya masuk perut saya yg plg banyak..huwaaaaa(3x)
sedapnye apam pisang... kalau panggil muffin pun boleh kot... sama je cantiknye... bestnye kalau kite berjiran ye...zaiy..he..he
ReplyDeleteApam pisang laks... tak terkejar la eden! Org2 dubai ni mmg rajin2..
ReplyDeleteYati-M>terpaksa rajin kadang2 je sebab kes teringin, nak wat camana kedai jual kuih tkde sini.
ReplyDelete