Followers

Tuesday, 22 September 2009

Eid Dinner @ Atlantis, Raya ke-2

Assalamualaikum...

Dinner sempena hari raya ini berlangsung di Atlantis Ballroom, Hotel Atlantis, Dubai pada hari raya ke-2. Eid dinner yang dianjurkan oleh TAK, iaitu company tempat hubby bekerja ni memang menjadi acara tahunan syarikat. Alhamdulillah, terasa jugalah kemeriahan hari raya bagi kami yang jauh di perantauan tanpa sanak- saudara ni. Kemeriahan juga terasa apabila melihat masing2 memperagakan baju raya yang berwarna-warni dan lagu raya pula berkumandang di dalam Atlantis Ballroom. Bagi staf2 yang hadir tanpa mengira bangsa, inilah masanya untuk berkumpul dan berjumpa, bersembang dan makan-makan. Makanan yang disediakan semuanya sedap2 belaka, semua menu ada termasuk satay dan rendang juga.


Banglo kami....wahahaaha..acah jer..
ni salah sebuah banglo yang terdapat di Palm Jumeirah. Di belakang setiap banglo ada beach youuu..(gambar ni snap masa otw nak ke atlantis)

Burj Al Arab.. snap dari atas jambatan, gambar gegar sikit maklumlah tak berapa pro..
Masa ni baru sampai, posing2 dulu di hadapan hotel.



Jalan di hadapan hotel sesak teruk kerana cuti sempena Eid al Fitr digunakan oleh warga dubai untuk bersiar2. (Ataupun jam sebab pemandu asyik duk tengok orang berposing...ahaksss..)


Sementara menunggu acara bermula...

Masa untuk menjamu selera....sporting chef ni..senyum jer...
Tempat khas disediakan untuk kanak2 bermain dan bersuka-ria.. Ada clown dan magic show kat sini.
Jamu mata dengan lampu-lampu yang berbagai bentuk..

Sekian sahaja cerita saya untuk keluarga di malaysia dan kawan2 yang sudi berkunjung ke sini. wassalam, tataaa..

Thursday, 17 September 2009

Salam Eid ul Fitr dari kejauhan....

Assalamualaikum...

Hari raya akan menjelma beberapa hari je lagi. Oleh itu, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Salam Eid ul Fitr untuk semua terutamanya keluarga yang jauh di mata, rakan-rakan dan sesiapa sahaja yang sering berkunjung ke blog yang tak seberapa ini. Mohon ampun dan maaf jika ada tersalah bicara sepanjang kita mengenali di alam maya ini. Semoga hari raya ini dapat merapatkan lagi silaturrahim dan memberi seribu rahmat buat kita semua. Berhati-hati semasa memandu dan jaga diri ok. Wassalam...

Iftar dan Jalan-jalan Cuci Mata di Burjuman

Salam...
Semalam sessi beriftar di luar lagi. Kali ni di Mutiara Restaurant, iaitu restoran makanan bercitarasa melayu yang sememangnya tak banyakpun kat dubai ni. Selepas selesai iftar ada upacara memotong kek pula oleh beberapa kawan hubby yang menyambut birthday termasuk boss dept.nya. Sebenarnya boss ni lah yang belanja kali ni.

Menu makanan tak banyak, jadi perutpun taklah senak dengan makanan. Lepas iftar, semua pakat menuju ke destinasi masing2. Kami pula merayau ke Burjuman Mall untuk cuci2 mata, nak tengok deco raya, nak tengok bazaar raya manerlah ada kan.



nasi, ayam berlada, asam pedas ikan, kangkung goreng belacan, ulam dan sambal. Gambar atas tu sup daging dan teh tarik.


Muaz makan mee jer...tu pun tak abis.. Awek cun kat sebelah muaz tu ialah Tini.


Jalan-jalan Cuci Mata di Burjuman Mall selepas iftar...

Burjuman ni tak jauh dari Mutiara Restaurant. Kami ke sini untuk solat maghrib, sambil2 tu jalan2la kejap. Nak sopingpun bukannya musim sale sekarang ni, boleh terbeliak mata tengok rege nanti huk3.. So, layan jerlah dengan deko raya ala arab ni, ada arabic tent jer, ketupat daun palas ker, daun kelapa ker, jangan haraplah nak ada kat sini kan..ermmm.. Lagu raya pun nan ado. Yang ada cuma lagu apa ntah yang mamat kat bawah ni nyanyi..



Singgahlah kejap kat satu tent ni, ada sorang pak arab yang jaga kat situ. Dia hidang buah kurma dan teh arab yang rasanya tak macam teh kita. Siap bagi tazkirah lagi.

Hubby ku dah wat mcm umah sendirilah pulakk..


Ada juga barang2 hiasan dijual di sini, tercari2 gak kut2 ada bunga api ngan mercun...:P



Hmm..tengoklah rege tu kan, mau berpinar jap biji mata ni. kalau kat mesia ni dah kena kebas letak barang mahal camtu kan..


Posing terakhir sebelum balik, kakipun dah letey..
Sekian laporan untuk hari ni, wassalam.. tataaa..

Sunday, 13 September 2009

Kuih Lopes dan Buah Melaka Pengubat Luka

Kuih lopes ni ialah kuih untuk berbuka semalam. Sebelumni saya ada story tentang kepayahan nak dapat kelapa parut kat sini. Alhamdulillah baru2 ni hubby jumpa satu grocery kecik (dekat ngan rumah aje pun) ada jual kelapa parut. Sebelum ni duk lalu lalang depan tu tak pernah singgah, mentang2la grocery tu kecik comey jer, tak sangka ada jual kelapa parut. Lepas ni senangla nak kelapa parut memang terjah situ ajelah.

Kuih lopes ni ada macam2 cara membuatnya. Lain orang lain caranya. Ada orang buat cara rebus. Saya buat kuih lopes versi mak, tak payah guna santan, caranya ialah tanak pulut, balut dengan daun pisang macam bentuk silinder dan kukus, tapi duk sini payah nak dapat daun pisang saya gantikan dengan aluminium foil ajelah untuk balut pulut tu.

Kuih Lopes
Bahan-bahan:

Beras pulut (sukatan terpulang)
Air secukupnya ditambah sedikit pewarna hijau
(kalau ada daun pandan bolehlah ambil air daun pandan, lagi sedap)
Kelapa parut secukupnya digaul dgn sedikit garam- untuk gaul kuih

Air gula:
bahan:
gula melaka/gula kabung secukupnya
air secukupnya
Kalau nak tambah gula pasir/ brown sugarpun boleh juga
Cara:
Campur semua dan masak hingga mendidih dan gula hancur, tapiskan.

Cara Memasak Pulut
1. Cuci beras pulut spt biasa.
2. Masukkan air sehingga air melebihi paras beras anggaran 1 cm sahaja.
3. Gunakan rice cooker (lebih mudah tak berkerak)tapi kacau juga sekali sekala ye.
4. Masak seperti memasak nasi biasa
5. Dah siap masak, cedok pulut suam2 tu letak atas aluminium foil. Gunakan plastik/sarung tangan plastik untuk membentuk pulut seperti silinder dan balut pulut tersebut supaya padat. lipat hujung aluminium foil supaya pulut tak terkeluar.
6. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 15 min.
7. Apabila pulut sudah sejuk, potong ikut ketebalan yang disukai, gaul dengan kelapa.
8. Kalau nak potongan kuih yang cantik dan tak melekat, jangan guna pisau, sebaliknya guna seurat benang.


Beginilah cara saya balut kuih lopes dengan menggunakan aluminium foil tu....



Dalam entry yang lepas ada citer sedih tentang buah melaka yang keras tu kan. Jadi nak mengubat hati yang luka frust sebab tak dapat nak makan buah melaka tu, saya buatlah lagi sekali ni. bukan apa, sebenarnya yang nak makan sangat kuihni ialah my hubby. Dia pulak yang mengidam lebih..hoho..Sib baikla bini dia ni rajin tahap gaban kan.... (uwek,,!!). So, kali ni dah tentulah menjadi sebab guna tepung pulut yang betul dan sah, bukan tepung beras!


Friday, 11 September 2009

Iftar @ Danial's Restaurant (Arabic/Iranian Food)

Tempat: Danial's Restaurant, Al Mazaya Centre, Sheikh Zayed Road.


Semalam kami iftar kat luar lagi...Mulanya saya dah malas nak joint sebab rasa macam tak menarik jer. Menu makanannya ialah iranian food. Tak sangka banyak juga pilihan makanan yang ada. Masa kami sampai orang punyalah ramai dan waktu berbuka pun dah mula. Jadi bersesak jugaklah masa nak ambil makanan tu. Nasib baik tempat makanannya ada 2 iaitu di dalam dan luar restoran, jadi takdelah semua orang berkerumun di satu tempat jer. Lauk pauknya banyak pilihan, ayam, kambing, seafood semua ada. pasta pun ada, kuih-muih n manisan arab, salad dan macam2 lagi.

Berbaloi jugaklah berbuka kat sini. Tak heranlah ramai sungguh customer yang terdiri daripada emiratis n iranis. Kalau nak datang berbuka kat sini, memang kena booking dulu, kalau tak, tak dapat tempat sebab semua meja penuh. Kami pergi sini pun secara berkumpulan iaitu dengan geng2 dept. hubby, dorang ni lah yg dah buat booking awal2. Tak sempatpun nak snap2 gambar makanan sebab kami sampai situ dahpun waktu berbuka, pastu ramai sangat orang, jadi terus ambil makanan dan makan je lah...Alhamdulillah puas hati jugaklah makan kat sini. Gambar2 yg ada kat bawah ni pun snap masa perut dah kenyang, amik sekadar buat syarat jer, layan.




Antara lauk pauknya...




Tempat ambil makanan ni disediakan untuk mereka yang duduk di bahagian luar restoran. kat dalampun ada.


Sup tulang kambing kut ni..kuahnya dah langsai..




seafood..


Pencuci mulut


Macam kuih loyang/goyang kita gak, tapi rasanya lebih kepada kuih tiram.


Ada yang sambut besday.. Masa ni dah lepas berbuka dan solat, customerpun dah kurang.

Tuesday, 8 September 2009

Iftar @ Four Points Sheraton

Semalam lega sikit kepala ni sbb awal2 hubby kata takyah masak sbb nak iftar kat luar..yahuu.. haahaa..ni lah dia pompuan yg malas masak cengginilah..ngeh3. kali ni iftar reramai dengan kengkawan satu dept ngan hubby, meriah jugaklah ngan telatah geng2 hubby yg kebanyakannya bujang, kami je yg family. Makanannya taklah banyak sangat, Arabic food, ada mutton beriyani sudah tentu, dan lauk pauk lain, sup, roti, n desserts. oklah jugak, tak pening nak pilih dan alhamdulillah kenyang. Seperti biasalah snap gitu2 je, malas dah skrg ni, tu pun ada yg muaz tolong snap kan sekadar untuk dijadikan kenangan.












Monday, 7 September 2009

Tepung Pelita

Salam..

Buat tepung pelita ni 2 hari yang lepas. Resepi from Yani @myresipi. Nasib baik ada resepi ni, hilang rindu nak makan tepung pelita. Terima kasih yani. Dulu masa kat kampung kakak ipar rajin buat kuihni tapi dalam kotak2 kecil yg dibuat dr daun pisang tu, yang tu versi kukus, letak sikit gula dalam tu. bila nak makan terasalah ada air gula kat dasar kuih tu, hmmm..sedap sangat. Kami panggil kuih tu kuih limas. Masa duk kat shah alam plak, selalu beli kat bazaar ramadhan seksyen 17 tu, sedap sgt tepung pelitanya, ada sengkuang kecik2 dlm tu..hmmm nyaman jer.. bahaya ni bila diingat2, boleh ngences jadinya..huhuuu.. takpalah janji ada gak tepung pelita versi perantau ni, alhamdulillah..



Tepung Pelita

Tepung Pelita-yani
Bahan-bahan
•1 cawan tepung beras
•1 cawan gula
•5 cawan air
•4 sudu besar tepung beras(ratakan)
•1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
•4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
•sedikit kapur dan sedikit garam (tak letak kapur, takde)

Cara-cara

1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3.Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4.Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pandan@pisang lagi sedap.
5.Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6.Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7.Sejukkan