Assalamualaikum semua.
Summer break yang ditunggu2 dah pun tiba. Inilah cuti paling lama bagi semua sekolah di UAE ni iaitu sehingga bulan September nanti. Macam cuti hujung tahun kat Msia lah ni. Maka, apabila sekolah dibuka nanti, bermulalah sesi baru persekolahan bagi anak-anak di sini. Kalau di Msia, permulaan sesi persekolahan bermula pada bulan Januari, kat sini bulan September - Jun.
Hari ni Muaz last day gi sekolah dan kertas exam terakhirnya hari ni ialah Islamic Studies. Tak sabar dah dia tu nak balik jumpa tok dan sepupu2nya di kampung. InsyaAllah esok 19hb Jun, kami akan berangkat pulang bercuti selama lebih kurang sebulan. Memang ramailah manusia yang akan keluar dari UAE ni time ni sebab yang pertama ialah kerana cuti sekolah dan yang kedua ialah cuaca panas yang sungguh mencengkam kulit saat ini dan akan meningkat lagi Julai dan Ogos nanti. Balik Msia kita terjun sungai..hehehe.. buat kawan2 di Dubai yang belum balik tu, enjoy2lah kat shopping mall tu.. sale tengah gila sekarang ni. Tinggal2kan sikit untuk saya yer..
Kalau terdengar kelentang-kelentung kat dapur saya tu, haa itu bukan saya yer, itu assistant chef yang akan ambil alih sempena ketua chef pulang bercuti. Yang pastinya, rumah akan harum ngan bau maggi lah jawabnya, tak pun telur goreng..ekekek...
Kepada rakan2 fp terutamanya haryati n de gang yang bercadang utk buat gathering, terlebih dahulu saya mohon berbanyak2 maaf sekiranya tidak berkesempatan untuk berjumpa. Harap rakan2 dapat memahami keadaan diriku.. jika diizinkanNya insyaAllah bertemu jua.
Semoga berjumpa lagi di lain masa sekiranya dipanjangkan umur. Doakan semoga kami selamat sampai dan kembali nanti. Wassalam. Maa al salamah....
Salam Sayang...
Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Thursday, 18 June 2009
Sunday, 14 June 2009
Daging Goreng Merah
Saya ni kalau masak2 suka cari yang simple dan cepat jerr...
Resepi ni amik kat kat dapur Aisyah di Jepun nnun.. Memang senang nak buat, cepat, dan sedap!! Dah dua tiga kali dah buat daging masak macam ni. Terima kasih kat Aisyah krn share resepi ni ya. Minta izin CnP lah cam bese..heheeh
Sekarang mood nak update blog dah kurang sebab hati dah ada kat kampung. Tak sabar nak terbang pulang bertemu dengan bonda dan insan2 tersayang, tapiiiii...barang2 lom kemas laie..Ohh..part2 ngemas ni malas la pulok! Semalam dah kemas sikit2 masukkan barang2 yg penting dulu, itupun dah rasa penat semacam. Ditambah lagi dengan letih menjawab soklan2 drp muaz nih. Sambil kita sibuk buat keja dia pulak duk tanya macam2. Dia ni mmg suka potpet3x... Penat sungguh nak jawab soklan2 dia nih.. itu belum masuk soklan2 bila nak balik kampung, soklan ni mmg dah sebulan dah dia asik duk ulang2 jer..fenatla nak layan anak bujang sorang ni.
Belum penuhpun isi barang2 dalam beg, beratnya dah ngalahkan guni beras! adoii...camna nak angkat nih. Risaulah pulak, dahla balik kali ni berdua ngan muaz plus baby dalam perut lagi. Hubby kena balik kemudian sebab dia bukannya boleh bercuti lama. Beg tu besar sangat pulak..tapi kalau tak besar camna nak muat barang2 tu? Pening3x... Hari ni hubby beli lagi sebiji beg yang kecik sikit daripada beg tu. Nak kena punggah baliklah barang masuk dalam beg tu pulak.
Sebenarnya mak saya dah pesan berkali2, jangan beli apa2pun barang untuk bawa balik kali ni. Dia takut saya ni susah nak bawa dan macam2lah yang dia fikir tu, biasalah mak sapepun memang begitulah kan, risau sangat kat anak dia. Sayapun takdalah beli barang beriya2 macam balik kali pertama dulu, just beli sikit2 buah tangan untuk adik-beradik je. Kalau hubby balik sesama, tak kisah sangatla berat camnapun. Oklah panjang pulak saya membebel, nak gi sambung kemas2 apa yang patut, takut tertinggal barang2 yang penting jer.. wassalam.
Resepi ni amik kat kat dapur Aisyah di Jepun nnun.. Memang senang nak buat, cepat, dan sedap!! Dah dua tiga kali dah buat daging masak macam ni. Terima kasih kat Aisyah krn share resepi ni ya. Minta izin CnP lah cam bese..heheeh
Daging Goreng Merah (aisyah jepun)
Sumber : Bonda
Bahannya
500gm daging ]dipotong nipis
1 inci halia ]*
1 biji bwg besar (nak kuah byk leh taruk lebih) ]* dikisar
1 ulas bwg putih ]*
2 sudu lada kisar (bergantung)
1 keping asam keping
gula/gula melaka/nisan
kicap secukupnya
garam
minyak
Caranya
Masuk semua bhn kisar,cili,daging dan asam keping ke dalam kuali. Hidupkan api,masak sehingga garing.
Setelah garing,masukkan minyak dan biar sehingga minyak panas kemudian masuk garam, kicap, guladan gaul rata. Goreng sehingga minyak sebati dgn rempah dan rempah garing. Siap.
500gm daging ]dipotong nipis
1 inci halia ]*
1 biji bwg besar (nak kuah byk leh taruk lebih) ]* dikisar
1 ulas bwg putih ]*
2 sudu lada kisar (bergantung)
1 keping asam keping
gula/gula melaka/nisan
kicap secukupnya
garam
minyak
Caranya
Masuk semua bhn kisar,cili,daging dan asam keping ke dalam kuali. Hidupkan api,masak sehingga garing.
Setelah garing,masukkan minyak dan biar sehingga minyak panas kemudian masuk garam, kicap, guladan gaul rata. Goreng sehingga minyak sebati dgn rempah dan rempah garing. Siap.
Sekarang mood nak update blog dah kurang sebab hati dah ada kat kampung. Tak sabar nak terbang pulang bertemu dengan bonda dan insan2 tersayang, tapiiiii...barang2 lom kemas laie..Ohh..part2 ngemas ni malas la pulok! Semalam dah kemas sikit2 masukkan barang2 yg penting dulu, itupun dah rasa penat semacam. Ditambah lagi dengan letih menjawab soklan2 drp muaz nih. Sambil kita sibuk buat keja dia pulak duk tanya macam2. Dia ni mmg suka potpet3x... Penat sungguh nak jawab soklan2 dia nih.. itu belum masuk soklan2 bila nak balik kampung, soklan ni mmg dah sebulan dah dia asik duk ulang2 jer..fenatla nak layan anak bujang sorang ni.
Belum penuhpun isi barang2 dalam beg, beratnya dah ngalahkan guni beras! adoii...camna nak angkat nih. Risaulah pulak, dahla balik kali ni berdua ngan muaz plus baby dalam perut lagi. Hubby kena balik kemudian sebab dia bukannya boleh bercuti lama. Beg tu besar sangat pulak..tapi kalau tak besar camna nak muat barang2 tu? Pening3x... Hari ni hubby beli lagi sebiji beg yang kecik sikit daripada beg tu. Nak kena punggah baliklah barang masuk dalam beg tu pulak.
Sebenarnya mak saya dah pesan berkali2, jangan beli apa2pun barang untuk bawa balik kali ni. Dia takut saya ni susah nak bawa dan macam2lah yang dia fikir tu, biasalah mak sapepun memang begitulah kan, risau sangat kat anak dia. Sayapun takdalah beli barang beriya2 macam balik kali pertama dulu, just beli sikit2 buah tangan untuk adik-beradik je. Kalau hubby balik sesama, tak kisah sangatla berat camnapun. Oklah panjang pulak saya membebel, nak gi sambung kemas2 apa yang patut, takut tertinggal barang2 yang penting jer.. wassalam.
Wednesday, 10 June 2009
Ayam Percik
Ayam percikla pulakk... Hari tu sotong dah kena percik, ni giliran ayam pulak nak kena percik. Gara2 tengok mamasya buat tayangan ayam percik dia yg mabeles tu. Teringat waktu bulan puasa, kalau balik ghumah MIL di Banting, en hubby mesti nak beli ayam percik yg femes kat banting tu, Percik Banting ke apa ntah namanya tak ingat dah.. Tapi selalunya kalau beli yg jual tu, kadang2 frust jugak sbb tak terasa ramuannya, rasa sos manis je lebih...hohoo..
Jom lah kita makan ayam percik pulakk...buat sendiri lagi best. Resepi CnP drp fp mamasya, resepi asal frm sifu kak hanieliza. Baru teringat, dulu2 penah buat ikut resepi kak liza ni, tapi masa tu tak guna ayam, saya guna burung puyuh. Kalau nak tengok, cuba tekan peti besi kat sebelah kanan tu, rasanya ada kay situla..hehhe..
Ayam Percik
Ayam Percik
Sumber; Fp K.Liza, tq K.Liza
Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping] - saya guna seekor ayam saiz kecik, potong 4
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]-guna 2 pkt santan debu dan santan dilebihkan
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
20 tangkai cili kering-letak 5 sb cili kering yg dah mesin
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai
Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu] -
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.
***ayam dipanggang sekejap dan kemudian diletakkan di bawah grill biar ayam nampak garing sikit.baki kuah percik di masak hingga betul2 pkt dan disiram atas ayam selepas ayam masak.
Jom lah kita makan ayam percik pulakk...buat sendiri lagi best. Resepi CnP drp fp mamasya, resepi asal frm sifu kak hanieliza. Baru teringat, dulu2 penah buat ikut resepi kak liza ni, tapi masa tu tak guna ayam, saya guna burung puyuh. Kalau nak tengok, cuba tekan peti besi kat sebelah kanan tu, rasanya ada kay situla..hehhe..
Ayam Percik
Ayam Percik
Sumber; Fp K.Liza, tq K.Liza
Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping] - saya guna seekor ayam saiz kecik, potong 4
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]-guna 2 pkt santan debu dan santan dilebihkan
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
20 tangkai cili kering-letak 5 sb cili kering yg dah mesin
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai
Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu] -
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.
***ayam dipanggang sekejap dan kemudian diletakkan di bawah grill biar ayam nampak garing sikit.baki kuah percik di masak hingga betul2 pkt dan disiram atas ayam selepas ayam masak.
Saturday, 6 June 2009
Sosej Puff
Breakfast paling senang untuk dibuat (tapi kalau nak senang lagi makan roti je, laaagi senang gitu).
Cara membuatnya ialah dengan menggunakan roti canai segera (paratha) jenama Kawan tu jer...intinya ialah sosej. Rebus sosej sebentar sebelum digulung dalam roti canai. Kelar2 kan sedikit di atasnya, sapu dengan kuning telur dan bolehlah dibakar. Sekeping roti canai tu, saya belah 4, manakala sosej pula dipotong dua. kalau boleh bakar sampai masak barulah dapat rasa kerangupannya, sebab roti canai tu agak tebal.
Cara membuatnya ialah dengan menggunakan roti canai segera (paratha) jenama Kawan tu jer...intinya ialah sosej. Rebus sosej sebentar sebelum digulung dalam roti canai. Kelar2 kan sedikit di atasnya, sapu dengan kuning telur dan bolehlah dibakar. Sekeping roti canai tu, saya belah 4, manakala sosej pula dipotong dua. kalau boleh bakar sampai masak barulah dapat rasa kerangupannya, sebab roti canai tu agak tebal.
Friday, 5 June 2009
Apa Nak Jadi nii...???????
Geram tak terkata bila baca berita pagi ni. Ini bukan kes pertama, sebelum ni pun berlambak kes seumpama ni yang selalu kita baca dan dengar. Saya rasa sesiapa yang baca berita ni pun tentu akan berasa geram dan marah sangat, apatah lagi ibu bapa atau ahli keluarga kanak2 yang tak bersalah ini..
‘Datuk setan’ perkosa cucu
Oleh Ravale Savarinathan
am@hmetro.com.my
TELUK INTAN: ‘Datuk segala setan’ gelaran paling tepat diberikan kepada seorang lelaki yang tergamak menjadikan cucu perempuannya berusia lima tahun sebagai tempat memuaskan nafsu buasnya selama hampir tiga minggu sejak awal bulan lalu.
Lebih memalukan, warga emas berusia 66 tahun berhati binatang itu juga sanggup mempelawa tiga rakan, termasuk seorang anak angkat yang tinggal bersamanya untuk ‘meratah’ tubuh kanak-kanak itu di rumahnya di Langkap, dekat sini.
Perbuatan kejam keempat-empat suspek selama hampir tiga minggu hanya berakhir apabila disedari seorang jiran yang menyedari perubahan fizikal dan mental mangsa.
Mulanya kanak-kanak itu enggan bercerita, tetapi selepas dipujuk jiran berkenaan, akhirnya mengadu mengalami kesakitan melampau di kemaluannya.
Terkejut dengan pengakuan itu, jiran terbabit memujuknya membenarkan dia melihat kemaluan mangsa untuk dirawat.
Selepas diperiksa, jiran berkenaan sekali lagi terkejut apabila melihat ada kesan luka teruk di kemaluan mangsa.
Mengesyaki ia disebabkan perbuatan terkutuk datuk mangsa, jiran berkenaan memaklumkan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).
Selepas berbincang, JKKK membuat laporan di Balai Polis Langkap pada 28 Mei lalu.
Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang, berkata bertindak atas laporan itu, seorang warga emas berusia 66 tahun yang juga datuk mangsa ditahan untuk siasatan, diikuti penahanan dua lagi lelaki masing-masing berusia 42 dan 29 tahun.
“Seorang lagi suspek berusia 40-an masih diburu polis selepas dipercayai menghilangkan diri apabila mengetahui penahanan tiga suspek terbabit.
“Siasatan juga mendapati suspek berusia 29 tahun itu anak angkat kepada datuk mangsa. Mangsa menjadi habuan keempat-empat suspek selama tiga minggu sebelum terbongkar 28 Mei lalu.
“Ketiga-tiga suspek kini direman untuk membantu siasatan. Dua daripada suspek yang ditahan juga dipercayai penagih dadah,” katanya.
Menurut Goh, mangsa dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk pemeriksaan dan laporan hospital menunjukkan terdapat kesan koyak di kemaluan mangsa dipercayai akibat dirogol.
Katanya, polis juga akan mendapatkan bantuan khas iaitu daripada Unit Perlindungan Kanak-kanak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang mempunyai kepakaran dalam mengumpul keterangan daripada mangsa bawah umur.
Kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.
Jika sabit kesalahan pesalah boleh dipenjara tidak kurang enam tahun dan tidak lebih 20 tahun serta sebatan.
sumber:http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20090605033513/Article/index_html
Hukuman apa yang sepatutnya dijatuhkan kepada manusia bertopengkan setan ni? fikir-fikirkanlah..
‘Datuk setan’ perkosa cucu
Oleh Ravale Savarinathan
am@hmetro.com.my
TELUK INTAN: ‘Datuk segala setan’ gelaran paling tepat diberikan kepada seorang lelaki yang tergamak menjadikan cucu perempuannya berusia lima tahun sebagai tempat memuaskan nafsu buasnya selama hampir tiga minggu sejak awal bulan lalu.
Lebih memalukan, warga emas berusia 66 tahun berhati binatang itu juga sanggup mempelawa tiga rakan, termasuk seorang anak angkat yang tinggal bersamanya untuk ‘meratah’ tubuh kanak-kanak itu di rumahnya di Langkap, dekat sini.
Perbuatan kejam keempat-empat suspek selama hampir tiga minggu hanya berakhir apabila disedari seorang jiran yang menyedari perubahan fizikal dan mental mangsa.
Mulanya kanak-kanak itu enggan bercerita, tetapi selepas dipujuk jiran berkenaan, akhirnya mengadu mengalami kesakitan melampau di kemaluannya.
Terkejut dengan pengakuan itu, jiran terbabit memujuknya membenarkan dia melihat kemaluan mangsa untuk dirawat.
Selepas diperiksa, jiran berkenaan sekali lagi terkejut apabila melihat ada kesan luka teruk di kemaluan mangsa.
Mengesyaki ia disebabkan perbuatan terkutuk datuk mangsa, jiran berkenaan memaklumkan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).
Selepas berbincang, JKKK membuat laporan di Balai Polis Langkap pada 28 Mei lalu.
Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang, berkata bertindak atas laporan itu, seorang warga emas berusia 66 tahun yang juga datuk mangsa ditahan untuk siasatan, diikuti penahanan dua lagi lelaki masing-masing berusia 42 dan 29 tahun.
“Seorang lagi suspek berusia 40-an masih diburu polis selepas dipercayai menghilangkan diri apabila mengetahui penahanan tiga suspek terbabit.
“Siasatan juga mendapati suspek berusia 29 tahun itu anak angkat kepada datuk mangsa. Mangsa menjadi habuan keempat-empat suspek selama tiga minggu sebelum terbongkar 28 Mei lalu.
“Ketiga-tiga suspek kini direman untuk membantu siasatan. Dua daripada suspek yang ditahan juga dipercayai penagih dadah,” katanya.
Menurut Goh, mangsa dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk pemeriksaan dan laporan hospital menunjukkan terdapat kesan koyak di kemaluan mangsa dipercayai akibat dirogol.
Katanya, polis juga akan mendapatkan bantuan khas iaitu daripada Unit Perlindungan Kanak-kanak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang mempunyai kepakaran dalam mengumpul keterangan daripada mangsa bawah umur.
Kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.
Jika sabit kesalahan pesalah boleh dipenjara tidak kurang enam tahun dan tidak lebih 20 tahun serta sebatan.
sumber:http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20090605033513/Article/index_html
Hukuman apa yang sepatutnya dijatuhkan kepada manusia bertopengkan setan ni? fikir-fikirkanlah..
Wednesday, 3 June 2009
Sotong Percik Ramadhan
Biasanya kalau beli sotong asyik buat sambal, goreng celup tepung dan tomyam je. Sekali sekala tukar selera buat percik pulak.. Jumpa resepi ni masa duk menggeledah Myresepi sbb dah buntu nak masak sotong ni. Terima kasih kepada Rossitamz, sedapnya sotong percik ni.. Tapi sekarang belum ramadhan lagi, takpe Jamadil Akhirpun ok..praktis dulu nanti bulan ramadhan nanti buat lagik..kekeeke
Sotong Percik Ramadhan
rossitamz@myresipi.com - thanks, sedaap!
Bahan-bahan ( 6 orang )
8 ekor sotong yang besar - sy ada yg saiz sederhana je
10 biji cili kering (**)
5 biji cili padi (**) - tak letak takut pedas
5 biji cili merah (**) - tak letak jugak
1 labu bawang besar (**)
2" halia (**)
2" lengkuas (**)
2 batang serai (**)
1 helai daun kunyit - dihiris halus - sy xde
4 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam
Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
1.Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
2.Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
3.Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
4.Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
5.Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!
rossitamz@myresipi.com - thanks, sedaap!
Bahan-bahan ( 6 orang )
8 ekor sotong yang besar - sy ada yg saiz sederhana je
10 biji cili kering (**)
5 biji cili padi (**) - tak letak takut pedas
5 biji cili merah (**) - tak letak jugak
1 labu bawang besar (**)
2" halia (**)
2" lengkuas (**)
2 batang serai (**)
1 helai daun kunyit - dihiris halus - sy xde
4 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam
Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
1.Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
2.Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
3.Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
4.Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
5.Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!
Monday, 1 June 2009
Roti Kentang (Potato Bread)
Salam...
Akhirnya saya berjaya juga buat roti sendiri. Walaupun tak seberapa kerana sekadar menguli guna breadmaker cap T4K (Tulang 4 Kerat) kui..3x, tapi puas hati dapat makan roti kentang yang dah lama tak makan ni. Lembut dan sedap dimakan panas2 tu. Saya buat rotini petang semalam, dah abis separuh malam tadi, pagi ni ada lagi separuh untuk bekfes. Lain kali bolehlah buat lagi projek ni..
Terima kasih Onigiri, tuanpunya resepi roti kentang ni.
~sebelum kejadian~
~selepas kejadian~
~~salam sayang~~
Akhirnya saya berjaya juga buat roti sendiri. Walaupun tak seberapa kerana sekadar menguli guna breadmaker cap T4K (Tulang 4 Kerat) kui..3x, tapi puas hati dapat makan roti kentang yang dah lama tak makan ni. Lembut dan sedap dimakan panas2 tu. Saya buat rotini petang semalam, dah abis separuh malam tadi, pagi ni ada lagi separuh untuk bekfes. Lain kali bolehlah buat lagi projek ni..
Terima kasih Onigiri, tuanpunya resepi roti kentang ni.
ROTI KENTANG (POTATO BREAD)
Sumber : Onigiri@myresipi.com
Bahan-bahan:
300gm tepung berprotein tinggi
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
3/4 garam halus
50gm-70gm gula castor
60gm kentang lecek
1/2 biji telur (1/2 lagi boleh diguna untuk menyapu roti )
135ml air sejuk dari petiais
30gm mentega
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk pengadun. Putar sebentar. Masukkan telur dan kentang lecek. Teruskan memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit. Putar selama 20min dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan mentega dan putar lagi selama 10min sehingga doh menjadi elastik.
3. Bulatkan doh dan perap sehingga doh kembang 2 kali ganda selama 1jam. Tumbuk untuk membuang udara terperangkap.
4. Bulat-bulatkan menjadi 16 biji bebola yang sama saiz. Susun ke dalam loyang 7"x7" yang telah disapu mentega. Biarkan ia naik selama 45min lagi.
5. Gliskan permukaan roti dengan telur dan paipkan kastad seperti dalam gambar.
6. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 20min atau sehingga masak. Sekiranya permukaan roti sudah keperangan sebelum 20min, tutup suis oven tapi biarkan roti di dalam oven sehingga cukup 20min.
* Kalau tak menggunakan mixer atau bread machine, boleh juga menguli sendiri dengan tangan ya....
CUSTARD CREAM
Bahan-bahan:
1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custard atau tepung jagung
4 tbs gula castor/gula pasir
1 cup susu segar (250ml)
1 biji telur (gred A) atau 2 biji kuning telur
Secubit garam halus
1 tbs mentega
Cara-cara:
1. Bancuh tepung, gula dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit. Teruskan membancuh supaya tidak berketul.
2. Masukkan telur dan kacau sebati.
3. Masak di atas api sederhana sehingga likat. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Apabila sudah likat. angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.
Sumber : Onigiri@myresipi.com
Bahan-bahan:
300gm tepung berprotein tinggi
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
3/4 garam halus
50gm-70gm gula castor
60gm kentang lecek
1/2 biji telur (1/2 lagi boleh diguna untuk menyapu roti )
135ml air sejuk dari petiais
30gm mentega
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk pengadun. Putar sebentar. Masukkan telur dan kentang lecek. Teruskan memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit. Putar selama 20min dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan mentega dan putar lagi selama 10min sehingga doh menjadi elastik.
3. Bulatkan doh dan perap sehingga doh kembang 2 kali ganda selama 1jam. Tumbuk untuk membuang udara terperangkap.
4. Bulat-bulatkan menjadi 16 biji bebola yang sama saiz. Susun ke dalam loyang 7"x7" yang telah disapu mentega. Biarkan ia naik selama 45min lagi.
5. Gliskan permukaan roti dengan telur dan paipkan kastad seperti dalam gambar.
6. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 20min atau sehingga masak. Sekiranya permukaan roti sudah keperangan sebelum 20min, tutup suis oven tapi biarkan roti di dalam oven sehingga cukup 20min.
* Kalau tak menggunakan mixer atau bread machine, boleh juga menguli sendiri dengan tangan ya....
CUSTARD CREAM
Bahan-bahan:
1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custard atau tepung jagung
4 tbs gula castor/gula pasir
1 cup susu segar (250ml)
1 biji telur (gred A) atau 2 biji kuning telur
Secubit garam halus
1 tbs mentega
Cara-cara:
1. Bancuh tepung, gula dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit. Teruskan membancuh supaya tidak berketul.
2. Masukkan telur dan kacau sebati.
3. Masak di atas api sederhana sehingga likat. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Apabila sudah likat. angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.
~sebelum kejadian~
~selepas kejadian~
~~salam sayang~~
Subscribe to:
Posts (Atom)