Followers

Sunday, 13 January 2008

Daging Kambing Masak Ungkep



Ayam Masak Ungkep Kering ditukar kepada Daging Kambing Masak Ungkep
Sumber: Mesra.net

Bahan-Bahan - saya dah edit dari resepi asal
1 ekor ayam kg/ayam pencen(tua)
- saya guna daging kambing bahagian rusuk (agak2lah nak banyak mana)

Bahan-bahan bumbu/rempah

Bahan Kisar:
6 batang serai
1 cm kunyit hidup
Ketumbar 50gm
Jintan manis 50gm
halia 2 ibu jari
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
-----------------------
½ cawan minyak masak
garam / gula secukup rasa


Cara:
Ayam potong ikut suka.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan ayam, air (anggaran untuk kadar melembutkan ayam) ke dalam kuali,
masak secara perlahan utk lembutkan ayam dan tutup kuali tersebut.
Masak hingga kering...seperti digoreng

Tambahan:
kalau gemar berasa pedas...boleh tambah cili padi.

***Untuk pengetahuan, ini bukan cara masak ungkep yg ori sbb saya dah ubah kepeda tumis, kalau yg ori tu tak perlu tumis, harap maklum.

Friday, 11 January 2008

Ikan Kembung Masak Sambal


Ikan Kembung Masak Sambal

Bahan-bahan:
Ikan kembung - dibersihkan, digaul garam kunyit dan digoreng garing
cili kisar
bawang putih-kisar
bawang merah-kisar
sos cili
sos tomato
garam
minyak
air asam jawa
garam
gula
bawang besar dihiris bulat
cili hijau, belah memanjang
tomato-belah 4

Cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak,
masukkan sos cili dan sos tomato.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Tambah air jika perlu.
Masukkan ikan dan bawang besar yang dihiris bulat dan cili hijau. kacau sebati, angkat.
Hias dengan tomato.