Followers

Wednesday, 11 February 2009

Apam Comel Inti Kelapa



Apam ni memang comel macam namanya juga. Tapi saya buat ni taklah comel mana, setakat boleh ngap je la.. Rasanya sedap, ada macam rasa bahulu, macam kek pun ada juga. Kat Myresipi tu dah ramai yg cuba buat apam ni. Yang bestnya dalamnya ada inti kelapa (macam inti yang kita buat untuk kuih pau tu).. Tapi kalau tak suka inti kelapa, boleh letak inti lain2 ikut selera masing2. Resepi ni daripada Lilydvalley@myresepi, thanks ye.



Apam Comel Inti Kelapa
Lilydvalley@Myresipi - tq

Bahan-bahan ( 15-20 biji )
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek
220 gm gula halus
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete

Inti Kelapa:
==kelapa parut
==gula merah
==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
==2 helai daun pandan-pintal

Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
masukkan inti kelapa
Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
*** saya guna sudu je untuk masukkan adunan dlm acuan tu

Utk Inti Kelapa:
==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.




7 comments:

  1. akak sedapnye...dah ler nampak gebu2 tu...geram nak ngap...bak ler seketui 2...nak tolong rasa...ngeh..ngeh..

    ReplyDelete
  2. salam...aduh, memang comey apam itew, colorpun mengujakan...mai lempor 5-6 ketui kat sini...

    ReplyDelete
  3. comeynyepam nih...mcm tuannya gak...apam nih mmg sedap..sama sedap mcm apam indon tuh...akak dulu buat taruk inti kacang merah...hehehe

    ReplyDelete
  4. perghh tomei2 apam dia...kecik molek!!
    sekali ngap jekk masuk mulut seketui.. :-P
    rajin betoi akak sorang ni ..
    x mcm kita rajin tgk jekk...

    ReplyDelete
  5. gebusnya.. tensen betul bla masuk page akak nie.. tgk makanan2 tu yg tak tahan tu.. ehe.. sungguh ni.. bertuahnya suami dan anak akak.. dpt isteri/ibu yg cekap memasak.. memang beruntung benar..

    ReplyDelete
  6. Aishah> seketoi dua tak cukup tu, nanti berebut sape susah..ekekeke..

    Hajar>jap kena prektis lempor-lempor dulu, klau berjaya kiter lempor ke uk.

    Kakmeen>inti kacang merah lagi sedap eh..nak kena wat ni..

    shima>eles shima...tak rajin kunun..pi umah dier berderet menu!!

    Tie>hehee..cekap tu takdela Tie, terkial2 tu adalah..

    ReplyDelete
  7. amboi..colourful lagi apam comel tu... siap ade inti lagi... yummy..yummy

    ReplyDelete