Followers

Saturday, 29 November 2008

Lemon Rosemarry Chicken Grilled

Tengahari semalam ada tetamu datang rumah. Saya buatla ayam lemon rosemarry ni. Selain lauk ni, saya buat sambal udang, ayam masak kerutuk, sambal belacan, ulam timun & salad dan papadom. Gambar ayam ni je sempat snap, sebab dah kelam kabut masa tu nak hidang, tetamu dah sampai, kui3..



LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni, copy dari fp kakzai, dapur impian - tq.

Bahan
1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering- 1/2 botol kecil
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
2 biji tomato -
Baby carrots - guna carrot besar
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika - ditambah
Kicap Pekat - ditambah- tak letak
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan..bersama mashed potato dan salad..

***Ayam lemon ni sebenarnya kurang menepati selera tekak melayu saya ni, tak taula orang lain macamana..
Minta ampun Jamie Oliver, ini sekadar pendapat saya sajerr..ekekee..

No comments:

Post a Comment