Followers

Wednesday, 19 November 2008

Ketam Masak Lemak Cili Api



Ketam Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan:
4-5 ekor ketam - dibersih dan ditoskan
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit - koyak & simpul
2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 biji tomato (belah 4) - optional
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup (saya guna yg serbuk je)
5-7 tangkai cili api - ikut kepedasan yang disukai (guna cili merah pun boleh)


Cara Memasak:
1. Masukkan ketam, santan cair, bahan kisar, serai, asam gelugur dan daun kunyit dalam periuk dan didihkan. Mesti dikacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak.
2. Apabila kuah telah mendidih, masukkan santan pekat, teruskan mengacau.
3. Akhir sekali, masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa, kacau 5 minit, tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment