Followers

Sunday 14 February 2010

Jom pekena laksa...

Salam semua....

Di ketika ini, semua orang di msia sedang berseronot kerana dapat bercuti panjang sempena CNY. Sini?...talak cuti, kelija, kelija..kelija...huwaaaaa... walopun saya tak kelija tp hubbyku kelija..jadi duk umah takleh nak pi mana-manalah...apa buleh buatkan..
Kalau dah duk umah tu paham2 je lah...pikir nak makan jer..ntah hapa2 ntah..ngeeee..

Cerita tentang makanan, tekakni dah lama teringin nak makan laksa..Sedapnya lahaii kalu dapat semangkuk dua..makanan feberet dari duluni.
Kebetulan ada daun kesum seciput dan bunga kantan yg dah kering kontang bertapa dalam freezer tu. Ciput pun ciputla..kering kontangpun hantam sajalah janji ada 2 benda yg penting ni. Nak buat kuahnya bukanlah susah sangat. Kuah laksani kalu nak sedap, kita kena buat malam dan esoknya kita panaskan barulah dimakan. Cara ni membuatkan kuah laksa menjadi pekat dan mesra segala bahan yg ada didalamnya.

Kalau ikut resepi turun-temurun keluarga saya, macamnilah saya buat laksa..

Laksa
(5 orang)

Bahan-Bahan Untuk Kuah:
5-6 ekor ikan kembung/sardin saiz sedang (nak letak lebihpun boleh)
2 keping asam keping
2 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
2 labu bawang besar
9 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi, buang biji (boleh letak lebih kalu suka pedas)
belacan sebesar ibu jari
asam jawa sebesar ibu jari, bancuh ngan air jadikan jus
1 camca kecil gula
garam secukup rasa
Air secukupnya-jgn terlalu banyak, nanti cair sgt tak sedap.

Bahan2 untuk diletak diatas laksa:
Telur rebus (dibelah)
Timun (dihiris)
Daun salad (dihiris)
Cili merah(dihiris)
Bawang besar (dihiris)
Limau kasturi/limau nipis (dibelah)
*boleh juga tambah ulam lain jika suka spt daun selom/bunga kantan, hiris halus..

1 paket laksa - direndam 2-3jam, dan direbus sehingga lembut, basuh di bawah air paip dan toskan. Lagi lama kita rendam laksa tu lagi cepatla laksa tu lembut.

Cara:
1. Rebus ikan dan asingkan isi dari tulangnya. Air rebusan dan tulang jangan dibuang.
2. Tapis air rebusan, campurkan sekali dgn isi ikan dan blend hingga hancur.
3. Blend pula tulang ikan bersama sedikit air dan tapis menggunakan penapis santan.
4. Cili kering, cili padi, bawang besar dan belacan dimesin hingga hancur dan masukkan ke dalam air ikan tadi. Masaklah hingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, jus asam jawa dan asam keping. Masaklah hingga pekat sedikit, masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Hidangkan bersama sayuran tadi.




5 comments:

  1. Ayyo.. cedapppnye laksa.. memang favourite kite neh. tambah2 yg kuah pekat gini..mau makan sampai penuh perut.heheh

    ReplyDelete
  2. Umah akak ni memang jarang masuk laksa sebab hubby tak gemor.. akak apapun ok Tapi that day buat laksa nyonya ok sebabnya tak de petis..

    ReplyDelete
  3. Ijan> samalah kita ijan, mkn mesti mau ulang2..baru berbaloi..

    Fuzidss> hubby sy pun kurang gemor gak, dia mkn semangkukje, anak lgsung xmakan.. selebihnya saya sorang yg pulun..ahak..

    ReplyDelete
  4. mmg mahal sgguh itu laksa...siap guna lemon u..kitaorg blasah limau kasturi...ahaksss..

    ReplyDelete
  5. Kakmeen> nak buat lagu mana kakmeen, tu jer yg ada...nnti akak tolong pos limau kasturi seguni ke dubai bleh?..heheh..

    ReplyDelete