Dah lama saya tak buat kuihni..last buat kuihni masa bulan posa yg lepas. Kalini nak cuba buat yg perisa koko pulaklah.. Sebelumni duk buat yang kaler merah putih tu.. Kalau buat yang kaler koko ni gerenti Muaz akan suka punya. Saya merayau kat internet cari resepi kuih lapis koko, terjumpa kat blog Yatie yg tinggal di Louisiana U.S tu, nampak menarik dan senang.. Alhamdulillah menjadi, lembut dan sedapp..terima kasih Yatie kerana share resepi yer..
Kuih Lapis Koko - Yatie
Bahan-bahan.
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb rata tpng beras
2 sb rata tpng jagung
1 sk garam
1 cwn gula pasir
5 cwn santan
3 sb rata serbuk koko
4 sb air suam utk bancuh koko.
pewarna kuning.
Cara-cara.
1. Satukan kesemua tepung didlm mangkuk.Masukkan garam dan gula pasir.
2. Masukkan pula santan dan gaul sebati.(saya masuk dlm blender kesemuanya)
3. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna kuning dan satu lagi letak bancuhan koko.
4. Panaskan kukus dan balut penutupnya dngn kain.
5. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
6. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi.Masukkan adunan koko 1 senduk dan kukus selama 5 minit.
7. Setelah itu lapis pula adunan kuning selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
8. Lapisan akhir sekali kukus selama 15 minit.
9. Bila dah siap, sejukkan selama 1 jam dan boleh di potong.
Sebelum terlupa, nak share tips untuk memotong kuih lapis dengan mudah. Mungkin boleh guna tips ni untuk kuih2 lembut yg lain seperti serimuka juga..
Caranya ialah balut pisau dengan plastic food wrap, alaa plastik lembut yg kita biasa kita guna untuk balut buah @ sayur tu. Balut selapis jer, tak payah nak balut banyak ok, insyaAllah senang snagat masa nak potong kuihni, syaratnya kuihni mestilah dah sejuk..jgn panas2 potong pulak. Lagi satu, boleh juga guna benang untuk memotong kuihni..tapi yg ni saya tak pernah buat lagi.. selamat mencuba..
lapor lee rasanya
ReplyDeletemenarik kaler koko leh try budak2 mesti suka :)
ReplyDeletefuzidss> dah hidang tu, jemputla mkn..hehee..
ReplyDeletefida> a'ah fida, anak akak klu buat yg kaler merah putih tu dia x nk mkn tp yg ni dia pulun..
mmg sedap yg koko kan zaiy...ooo...bagus la tips tu zaiy...leh try...
ReplyDeletebetul sgt, bukan budak je suka koko, mak budakpun...cubala tips tu moi, sy dah cuba mmg sng sgt nk potong.
ReplyDelete