Udang Goreng Berempah (Trymasak)
Ingredients
1) Udang (300g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang besar dicincang (1 biji)
5) Serai dipotong nipis (1/2 batang)
6) Daun kari (1 tangkai)
7) Ketumbar (1 sudu)
8) Serbuk cili (1 sudu)
9) Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
10) Serbuk kunyit (1/2 sudu)
11) Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
12) Gula (secukup rasa)
13) Garam (secukup rasa)
*** saya tambah 3/4 cawan santan dan 2sb kerisik
Directions
Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, dan gula. Perap ½ jam. Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.
salam kak zai,
ReplyDeletesedapnye udang tu..meh anta kat sini sket..heheh
salam zaij..wah, menyelerakan betul..tapikan akak takleh mkn udang sangat kolestrol tinggi..sabo jelah.
ReplyDeletesalam Zaiy, udang grng berempah ni mmng sedaplah...tngk tajuk je pun dah tau mmng sedap...lagi2 ada kerisik...tu yg harum semerbak..kalau dpt rasa...fulamak best..
ReplyDelete