Followers

Saturday, 17 April 2010

Satay Goreng

 Assalamualaikum...

Salam ceria di hari Ahad ini. Apa khabar kawan-kawan, tentu sibuk dengan pelbagai aktiviti di hari minggu ini. Di sini Ahad ialah hari kerja. Dua minggu kebelakanganni saya agak sibuk sikit. Jadi, minta maaf banyak2 kepada kawan2 kerana tak sempat nak mengunjung balas dan menjawab komen. Apapun terima kasih kerana sudi bertandang ke sini..

Ok, kembali kepada entri saya kali ini. Satay gorengni sebenarnya ialah projek hari Jumaat bebaruni. Hari cuti, masak cengginilah..boleh makan bersama. Tapi, hari Jumaat saya tak masak beriya sangat padahal hari lainpun sama jer, kui..kui..kui... Hajat nak keluar jalan2 cuci mata di hari itu maka saya masak simple jer gini. Buat satay gorengni senangla sangat sebab ayamnya saya dah siap perap sehari sebelum tu. Jadi, tinggal nak goreng ajer.. Gorengpun sekejap jer sebab isi ayamni dah nipis2 kan. Lepas goreng, saya cucuk dengan lidi, barulah nampak macam satay giteww kan.. tengokla lidi sataypun bersih suci sebab tak kena minyak, tak kena asap weh..ekeke~

Sebelumni pernah buat satay bakar dalam oven, tapi kurang sedap (bukan sebab resepinya) tapi sebab kering sangat bila dibakar dalam oven tu. So, isi ayam tu tak rasa lembut dan juicy. Terima kasih kepada kak fida, kerana share resepini. Inilah kali pertama saya makan dan buat satay goreng..memang sedap, mudah dan cepatlah.. Lain kali boleh buat lagi. Jomla, cuba!




♥Satay Goreng™
kak fida@myresipi.com
Satay yg tk perlu dicucuk dan dibakar,hanya menggoreng aje tetapi rasa tetap same.Sesuai utk juadah hari lebaran dan juga rumah terbuka.

Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup

Cara-cara
1.Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman. 2.Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit). 3.Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
4.Untuk kuah satay - http:/www.myresipi.com/top/detail/5464


Dapat juga makan satay tanpa perlu berkipas dan berpanas..yeayy..!

13 comments:

  1. Salam Kak Zaiy,
    Sedapnye satay goreng..kite pun pernah cube resipi ni...memang best.. sampai tak sempat amik gambar habis dingap.hehe...

    Akak, cemana akak pebesar gambar masakan akak kat blogspot tp tak blur pun. Cantik2 gambar akak amik. Akak guna gambar saiz berapa ek?

    ReplyDelete
  2. salam kak zai,
    wah sedapnye satay tu..
    mmg meleleh tgk,,hehehe

    ReplyDelete
  3. Kalau mcm ni..ari2 pon boleh mkn sate..

    ReplyDelete
  4. sedapnya satay goreng boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
  5. wallaweh...sedap banget itu satay goreng....

    ReplyDelete
  6. Zai....

    Sedapnya satay goreng awak..nanti kita un nak try le...

    Time goreng tu, guna minyak ala2 menumis ke atau ala2 goreng ikan?

    Hehehee....orang tak pandai masak cam ginilah soalannya..hehehe

    ReplyDelete
  7. ijan> w'salam.. a'ah mmg sedap..mmg kejap jer abis, tukang masak yg ngap pling byk..masa duk cucuk tu dah ngap2.. gambar ni boleh besarkan bila dah adjust width dia kasi lebor, klu tak..xboleh gak..

    fuzidss> ye..betul.

    nyzza> w'salam..tutup mata ye..hihi

    Niezaman> betul tu, sng sgt kan..cuma kuahla malas kit nak buat.

    Fida> try la fida..sesuai sgt untuk kita yg merantau ni..

    Qistina> yelah moi, mmg sodap!

    melin melinda> thanks krn sudi sggh sini. alaaa..kita sama2 belajar. guna minyak sikit je (bukan tenggelam) sbb kalau minyak byk, bumbu satay tu akan bercampur ngan myk..(ala2 menumisla gitu ye)

    ReplyDelete
  8. wahh dahla org hantu satay...dia gi tayang satay elok jek berbaris ramai2...iksh!!
    ehh kzaiy satay goreng ni pas goreng br cucuk guna lidi ker mmg akak goreng sekali ngan lidi?? manalaa tau ada pan khas tuk ker...heheee maklumlaa saya org hantu satay yg bercucuk aje, xde lidi x beshh wahahahaaa

    ReplyDelete
  9. shima> akk cucuk lpas goreng. klu nk grg ngan lidi2 pun bolh kot, tp makan space la pulak. akak guna kuali leper non stick yg comel je..hehe..

    ReplyDelete
  10. akak pernah beberapa kali mkn satay goreng ni... dulu2 mak akak pernah gak buat masa akak zaman anak dara dulu ler.. tp akak sendiri lom penah cuba lagi.. nnt leh ler try kalu rajinla.. almaklum.. asal nk mkn sate ye reti beli je manjang..

    ReplyDelete
  11. salam..salam perkenalan..Acik dari mesir..cri punya cri resepi..terjumpa la blog akak ni..tgk satay mmg terliur..tp bla nk buat sndri,ade je bhn yg xckup..kdg2 serai ssh nk dpt kt mesir ni..rempah2 yg lain pun xslalu dpt..jd wat seadanya je la..harap pasni blh la acik ambk resepi dr akak ye..

    ReplyDelete
  12. salam dnda..ZaiY akk terliur2 nengok sate ni, hasrat nk mmbuatnya berkobar2...masih lum smpat...kawan akk suka ke blog ni n try resipi...salam dr dia...n dia dah pass add zai pd ank dia kat sydney....wahhhh jauh dah resipi2 zai...saantero dunia gitu...slamat memasak ...akk tunggu next resipi

    ReplyDelete