Followers

Friday, 4 December 2009

Salmon Lada Hitam

Seperti biasa saya suka masak yang senang dan cepat aje (malunya kat kawan2 yg rajin tuuu..). Salmon lada hitam ni memang senang sangatlah nak menyediakannya, maklumlah ikan ni dahla tak payah nak cuci dan nak menyiangnya teruk2. Cuma bersihkan dan terus perap je..huh senang sungguhla..cuma yang tak senangnya rege dia..hukhuk..
Masa dalam pantang haritu selalu sangat letak lada hitam dalam masakan, terbawa2 pulak sampai sekarang. Memang bagus jugak kalu diamalkan..boleh memanaskan badan..tambah2 di musim sejuk ni kan.. Jom tengok resepi mudah ni.



Salmon Lada Hitam

Bahan-bahan:
Sekeping ikan salmon
2sb minyak zaitun
1 sb lada hitam *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
* bahan ini ditumbuk lumat
sedikit garam
sedikit minyak zaitun untuk membakar

Cara Menyediakannya:
Lumurkan ikan salmon dengan semua bahan di atas, perapkan 15 minit atau lebih.
Panaskan non stick pan, tuangkan sedikit minyak zaitun ke dalam pan tersebut dan letakkan ikan salmon, bakar sampai masak, sambil di balik2kan ikan tersebut supaya rata masaknya.
*Untuk sayur-sayuran pula, celur @ stim jer sayur kesukaan masing2..(saya guna brokoli, bunga kobis dan karot)
*Kalau rajin buat sos lemonpun sedap makan ngan salmon ni, tapi saya tak rajin nak buat, lain kali kalau rajin, saya buat sos lemon pulak..hehee..

3 comments:

  1. salam zaiy....

    kita plak ari ni makan ikan ceri masak ala2 stim(cik abe yg masak u.... hehehe).

    ReplyDelete
  2. amy> wah amy rajin sgguh cik abe mu..yelah kan arini kan coti so ibuk2 kena coti memasak gakla shekali shekala..

    ReplyDelete
  3. errr tak mintak 'assistant chef' tulung buat sos lemon ker mama??
    bak ler sepinggan antor kat nekpp mufid!

    ReplyDelete