Masa dalam pantang haritu selalu sangat letak lada hitam dalam masakan, terbawa2 pulak sampai sekarang. Memang bagus jugak kalu diamalkan..boleh memanaskan badan..tambah2 di musim sejuk ni kan.. Jom tengok resepi mudah ni.
Bahan-bahan:
Sekeping ikan salmon
2sb minyak zaitun
1 sb lada hitam *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
* bahan ini ditumbuk lumat
sedikit garam
sedikit minyak zaitun untuk membakar
Cara Menyediakannya:
Lumurkan ikan salmon dengan semua bahan di atas, perapkan 15 minit atau lebih.
Panaskan non stick pan, tuangkan sedikit minyak zaitun ke dalam pan tersebut dan letakkan ikan salmon, bakar sampai masak, sambil di balik2kan ikan tersebut supaya rata masaknya.
*Untuk sayur-sayuran pula, celur @ stim jer sayur kesukaan masing2..(saya guna brokoli, bunga kobis dan karot)
*Kalau rajin buat sos lemonpun sedap makan ngan salmon ni, tapi saya tak rajin nak buat, lain kali kalau rajin, saya buat sos lemon pulak..hehee..
salam zaiy....
ReplyDeletekita plak ari ni makan ikan ceri masak ala2 stim(cik abe yg masak u.... hehehe).
amy> wah amy rajin sgguh cik abe mu..yelah kan arini kan coti so ibuk2 kena coti memasak gakla shekali shekala..
ReplyDeleteerrr tak mintak 'assistant chef' tulung buat sos lemon ker mama??
ReplyDeletebak ler sepinggan antor kat nekpp mufid!