Followers

Monday 2 February 2009

Bahulu Gulung


Projek bahulu ni dibuat last minute. Hari Jumaat lepas, ada jemputan majlis doa selamat dan besday party di rumah kawan. Fikir punya fikir dapat idea buat bahulu ni sebab bahan pun simple je. Pukul 2 petang dah nak pegi, kul 12 tgh baru duk terkedek2 membuatnya..kui(3x).
Risau betul bahulu ni tak menjadi sebab baru 1st time cuba. Husband kata kalau tak jadi macamana, saya kata lak, kalau tak jadi kita makanlah, habis tu nak bawa apa pulak gi sana? bawa badan je lah kut..hwa(3x)

So, tawakkal je lah buat, dalam hati doa supaya jadi, maklumlah fobia jugak bab gulung-menggulung ni, teringat kejadian ngeri tragedi swissroll ku dulu..miawhahah..
Mula-mula buat seketul dulu sbb tak konfiden, bila tengok elok je saya godek lagi buat untuk 2 adunan lagi. So dapatlah bawa 2 ketul untuk kawan & seketul untuk kami makan, yang 2 ketul tu tak sempat snap sebab siap masak je terus bungkus sebab dah nak pegi dah time tu..huhhuuhu. So. ini dia resepinya...thanks untuk Penyulawa dan Kak Ida.

BAHULU OREN – Penyulawa.Fotopages (copy & paste drp blog kak ida_isk)

Bahan-bahan:
3 biji telur ayam }
120 grm gula halus } pukul selama 15 minit dengan kelajuan tinggi
130 tepung gandum – ayak dulu kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan telur tadi perlahan2 dengan mengunakan senduk kayu .
Letak perisa oren or perwarna ikut suka.
Note : boleh bakar cara cupcake jugak ,tapi ida just letak dlm dulang lapik dengan kertas minyak , dah masak sapu strawberry jem , gulung ajee masa panas2
Jadi mcm swissroll..sempoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
*** saya tak letak apa2 perasa pun, kat dalam tu saya letak jem ceri<--jem yg ada kat umah je.

Kelakarkan tengok bahagian tepi ni, macam keretapi Thomas je, siap ada mata lagik..wahahah.. punyalah taknak bagi meleleh jem, tu yg letak sikit je kat bahagian tepi tu...

8 comments:

  1. hmmm nyam nyammm... sedapnyaaaa.. pekena ngan air kopi panas2 time2 ujan wuissshh terangkattt... sedap tu kak...

    ReplyDelete
  2. wahhhh...rajin sunggoh....balik m'sia blh bukak bisnes catering ni

    ReplyDelete
  3. rajin betoi la komer mengemas banglo2 komer nih...teman plak x terkejor...satu ari 4-5 entry tu...fuyooooo!!!!!!
    bahulu gulung nih sdp kalo lawan ngan jem nenas..tul x?

    ReplyDelete
  4. zaiy...everyday ade je resepi baru keluar...eh..kalau muaz tak abis makan, jgn lupa hantar oud metha yek..he..he

    ReplyDelete
  5. Zaiy..

    Elok gulungan baulu tu wpun pertama kali cuba dan baking dlm masa yg terhad.
    re; betul tu Zaiy kat sana jurang kaya dgn miskin mmg ketara sgt.kalau naik angkut kota tu ada je yg minta duit sambil main musik.kdg2 budak2 kecikpun ada wpun waktu mlm minta duit.penjajapun ramai yg dtg dkt2 kita minta belikan brg mereka.

    ReplyDelete
  6. iezah-mmg sedap, nak buatpun sng..

    ziela-rajin mender, nak bukak catering dlm umah ni pun malas ya amattt..hahaha

    Kakmeen-bukan rajinla kak oi, buat tu pun bersebab, kalau tak bersebab..hmmm sendri mau ingatla kan..jem nanas tu plak best kalau buat sdiri kan..hah?buat sndiri...oh tidakkkk..hahahah

    Qistina- ala ada tu menu ulangan je tu, saje gatal nak tepek gak..hakhak..

    mamasya-alhamdulillah elok jugalah, mungkin sbb guna kertas non stick yg sy baru jumpa kat sini, agaknya lah kut..hihii

    ReplyDelete
  7. menarik nampak baulu tu nampak cam senang je...tapi angin mengulung tak mai lagi nih...

    ReplyDelete
  8. perghhh tu diaaa projek org dubai!!
    ermm kulit bahulu gulung ni mmg x sesensitif kulit sroll...pantang silap skit tersiat sana sini
    cantik sgt2 bahulu akak tuu haa raya nnti buleh ler kak zaiy wat byk2 dok jamu tetamu

    ReplyDelete