Followers

Tuesday 19 August 2008

Ayam Panggang Berempah

Ini menu hari sabtu 2 minggu yg lepas. Mula2 plan nak buat ayam panggang rosemary yg tengah hot tu, tapi terpaksa dikanselkan. Sebab apa? Hmmmm...sebabnya hubby ku taktau apa tu rosemary . Hari sabtu tu, hub nak ke kedai beli barang. Saya dah siap bagi list barang utk dibeli. Sebelum kuar rumah, dia tanya, "rosemary tu menatang apa?". Soklan cepumas ni lah menyebabkan ku tepaksa menganselkan hajat di hati nak buat ayam panggang rosemary itew.. Malas nak nyusahkan dia duk tercari2 tak jumpa kang sian lak. Next time pi kedai kena beli sendiri. So, dah nak buat ayam panggang kan, kena wat gak la tapi tukar menu, jadilah ayam panggang berempah ni, resepi dr kakliza. Memang tak rugilah buat ayam panggang ni, sedap sgt makan ngan sos lada hitam tu. Cuma tak complete sbb takdak coselow (ni kes malas la ni) . Mintak izin kopipes resepi ye kak liza..




AYAM PANGGANG BEREMPAH (kakliza) thanks k.liza

bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan] - saya guna ayam 900g je..

bahan mesin
10 ulas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 s/b gula
1 s/b minyak
garam

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
2. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam.
3. Hidang dengan coselow, sos lada hitam dan sayuran salad


SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging [boleh gantikan dengan serbuk pati]
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan 1/2 cawan sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n gula secukup rasa.


No comments:

Post a Comment