Followers

Thursday 7 August 2008

Apam Salju Tukaz



APAM SALJU TUKAZ (kakliza) -tq

Bahan A
1 mug tepung beras ] ayakkan
1 mug tepung gandum ]
1 1/2 mug gula
1/2 s/kecil yis mauripan

Bahan B
1 mug nasi
1 1/2 mug air

pewarna..merah.. hijau..kuning

kelapa parut [muda] ] garam ] gaulkan
- saya tak bubuh sbb susah nak jumpa kelapa parut, kelapa kering rasa tak sama lorr...

Cara
1. Gaulkan bahan A sama rata.
2. Mesinkan bahan B sehingga halus dan gaulkan bersama bahan A.
3. Bahagikan adunan pada 3 mangkuk.
4. Masukkan satu warna dalm setiap mangkuk.
5. Peramkan sehingga 3 atau 4 jam
6. Panaskan kukusan sehingga air mendideh.
7. Tuangkan adunan sehingga penuh acuan/mangkuk yg digunakan.
8. Kukus selama 10 - 12 minit.
9. Bila telah amsak sejukkan.
10 Keluarkan kueh dan hidangkan bersama kelapa parut yg telah digaulkan dengan kelapa.

No comments:

Post a Comment