Followers

Wednesday 17 March 2010

Mee Rebus Mudah CMG

Tekakni teringin sangat nak makan mee yg berkuahni dah beberapa hari dah.. Buka peti sejuk tengok ada tauhu, ada daging.. ok lah tu.
So, malam tadi buatla mee rebus mudah resepi Mat Gebu ni. Nama jer mudah, tapi bahan2nya kelas uu.. yelaa, dah nak sedapkan, takkan nak boh bahan2 yg alakadar je..sebab tulah resepi2 CMG ni sedap2 belaka, betui dak kawan2 yg pernah cuba?

Terima kasih pada CMG krn berkongsi resepini. Saya dahpun mencuba 2 resepi mee rebus, yg ni resepi yg ketigalah. Semuanya sedap2 dan ada kelainan yg tersendiri.
Tapi, dah namapun malam baru berangan nak makan mee rebus bagai, saya redha je la guna apa bahan yg ada di rumah jer.. sikit jer bahan yg xcukup tu, yg penting bahan asas tu ada..jom layan..best tauuu...slruppppp!!!


Mee Rebus Mudah CMG

BAHAN KUAH :-)
500 g daging tetel, kerat2, cuci bersih dan toskan*
1 inci halia, dititik*
3 ulas bawang putih, dititik*(*rebus hingga tetel lembut)
300 g keledek, kupas, rebus hingga lembut dan lecek halus
1/2 cawan kacang tanah, goreng dan kisar halus
1 camca besar tomato puree
3 camca besar tauco, cuci dan tumbuk halus
2 camca besar rempah kari daging
1 inci lengkuas, diketuk
1 biji tomato, belah 4
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
5 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai, hiris halus*
1/3 cawan udang kering, rendam 10 minit, toskan*
1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
Air secukupnya (anggaran 1 liter)

BAHAN LAIN :-)
Mee kuning, cuci dan celur sekejap, toskan
Taugeh, buang ekor, cuci dan celur sekejap, toskan
Tauhu, goreng dan hiris
Hirisan cili hijau dan merah
Hirisan daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Belahan limau kasturi
Telur rebus, dibelah dua

CARA MEMBUATNYA :-)

1.UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar bersama lengkuas hingga harum, masukkan rempah kari dan tomato puree. Masak hingga garing, gunakan api kecil. Masukkan tetel bersama2 air rebusannya dan tauco tumbuk. Biar mendidih dan tambah keledek lecek (masukkan sekali air rebusan keledek), kacang tanah kisar dan tomato, kecilkan api dan masak hingga pekat (tambah air jika perlu) . Tambah garam secukup rasa dan juga gula (biasanya kuah mee rebus memang sedikit manis). Masak 4 - 5 minit lagi dan sesuaikan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 lain.

2.UNTUK MEE REBUS MUDAH :- Ambil mee secukupnya dan isi dalam mangkuk sesuai, letak taugeh dan tuang kuah bersama isi2nya. Hias dengan bahan lain dan perahkan limau kasturi sebelum dimakan.....Selamat mencuba dan selamat menjamu selera....



4 comments:

  1. ZaiY, teringin nak masak malam ni....tungguuuuuu

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Zaiy,
    Ni kalau suami saya tengok ni harus dia telan air liur ni..hehe... sedapnyee nampak..ade pulak dagng2 tue.... eshhh

    ReplyDelete
  3. fuzidss> kak...dh siap masak pggil saya tau, sy nak pi makan..heheh..

    ijan> w'salam ijan..
    takpe kalu dia tgk, dia ada wife yg rajin dan pandai masak, ijan buat mesti lagi sedap dr yg ni punya.

    ReplyDelete
  4. salam zai..

    hehe trliurur sunggoh ble nengok mee rebus zai nih...act, tis is one of my feberet mee...hehhe

    agaknye skang zai da bule kumpul koleksi masakan lah...mcm2 dah masak...pandey betul...ina ni mmg tau & pandey gaks...tpi pandey makan....ngeh3

    ReplyDelete