Dah lama tak minum air barli, tiba2 teringat pula nak minum. Barli dah lama duk bertapa dalam kabinet tu, kalau dibiarkan nanti ada anasir2 pula tumpang sekaki..hehehe..
Nak buat air barli ni tak susahpun. Cuci bersih barli dan rendam dulu 2-3 jam. Kalau nak rendam sekejap pun boleh, tapi nanti amik masa lama pula untuk merebusnya. Lepas rendam tu, tos. Masukkan air secukupnya dalam periuk beserta barli dan sehelai dua daun pandan yang disimpul. Rebuslah sampai empuk. Jangan lupa masukkan gula secukupnya. Kalau airnya berkurang, tambah air lagi. Dah siap tu, boleh perah jus limau/lemon dan ketulan ais jika suka. Kalau nak tambah selasih atau sirap kaler merah tu terpulanglah yer...
Saya suka minum suam2....errmmm..sedapnya!!
Sirap Barli Selasih wit duta tak berbayar..ekeke..
meleleh dah ... air liur ku.. ni semua la ni terbantut nak jaga makan. tgk korang upload mcm2 buat mcm2.. kite pun teruja nak buat. sedap tu zai..!
ReplyDeletesedap sirap barli selasih tu...
ReplyDeletetambah musim panas skrg ni, mmg asyik nk minum je.....
paij188> takpa fairus setakat minum2 tu, xlari diet tu, minum byk lg bagus tau..air barli mmg berkhasiat gitu. jgn letak ais ye..hehehe
ReplyDeletebaayah> tu la, mmg sedap cuma malas sikit nk merebus barli tu..hehe
yongg maner dapat selasih tuhhh..habaq banyakkkkkk ;p
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletenekPP> selasih tu msia marii..mem ina bg sblum dia balik msia aritu..
ReplyDelete