Kari sotong ni sedap dimakan dengan nasi panas2. Sama macam kari lain juga ni, cuma saya tambah sedikit kerisik supaya lebih pekat dan lemak merdu gitu..ngeheeee..
Stail saya makan kari, tak kiralah kari apapun mesti kena ada kicap manis tuang sekali atas nasi berserta kuah kari tu, perghh..sedar2 tengok pinggan dah licin je..
Kari Sotong
Bahan-bahan
500g sotong, cuci, potong dan toskan
1 sb cili kisar
3 sb serbuk kari ikan
1 - 2 cawan santan pekat (ikut suka, nak kuah banyak tambah santan)
2 biji ubi kentang, belah empat
rempah 3 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
*dihiris
1 sb kerisik
jus asam jawa
garam
1 biji buah tomato-potong 4
Cara membuat
1) Panaskan minyak dan tumis bahan hiris,rempah 3 sekawan dan daun kari sehingga wangi.
2) Masukkan rempah kari yang telah dicampurkan dengan sedikit air dan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak dan wangi.
3) Masukkan kerisik, ubi kentang, dan santan dan biarkan mendidih hingga ubi kentang empuk.
3) Akhir sekali masukkan sotong, buah tomato dan air asam jawa. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya. Sedia untuk dihidang.
kak zaiy, kari ngan kicap memang gu die kann... kami sefamily pon makan kari cenggitu... ekekke...
ReplyDeletelapor perut tgk kari sotong..
ReplyDeletesodap eh..! leh la try.. selalu sgt xde idea nk masak sotong.
ReplyDeletep.s. saya ade kirim ayam masak lemak cili api utk awak, kat Nasrol. ingat kan die nnti yer.
salam kak..
ReplyDeleterajinnya akak masak! banyak menu ni!!
telan air liur ajelah kak...
selamat hari ibu kak....
t bawa balik award2 tu ok? tq so much..
akak jg kesihatan ye!!
aymy> waah..kita serupa..mmh sodap kan makan kari n kicap..akak mmg dr kecik mkn cenggitu terbawa2 smpai tua ekeke..
ReplyDeleteatty> hehee, pi pekena nasi dulu, kang mendidih plak perut tu.
paij> weh, sodap tu..susah2 je awak, dh la ada baby tecik tu...apapun tq ya.
big mamma> rajin apanya Tie, lauk2 malas aje.selamat hr ibu juga buat Tie, tq ya..
Sotong masak apa pun sedap
ReplyDeletesotong goreng tepung
sotong kangkung
sambal sotong
kerabu sotong
sotong kering bakar
mmg sedap kari sotong ni.....sya pn selalu buat kari sotong tp sya lebih suka guna serbuk kari daging......
ReplyDeletecicah ngan roti lg sedaaaappp.....
ReplyDeleteaduoiiii kicap!!!!aper2 makan musti nak kicap!! ;p
ReplyDeleteamboiii kak zaiy lauk dia canggih2 wooo....mesti tgh berselera mkn nih! hehehee pestime i dgr org mkn kari lwn ngan kicap! ermm selalu dgr org mkn ngan sambal belacan n ikan kering..heee nnti next time masak kari nk try laa mkn ngan kicap kotlaa pasni xyah sesusah dah nk tumbuk2 sambal bagai belacan bagai..terus tonggeng botol kicap lg selera bertambah2! heee
ReplyDeleteKalau kuah kari anak2 mmg suka....tp belum pernah mkn kuah kari dgn kuah kicap. anak2 kalau buat kuah air cam sup sayur mmg kena taruk kicap baru mrk selera....
ReplyDelete