Ayam Bakar Lada Hitam Dgn Madu (Mamasya)-tq
Bahan
4 keping peha ayam/chicken leg - saya guna seekor ayam saiz kecik dipotong 4
5 ulas bawang putih- tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 1/2 sb lada hitam - tumbuk
2 sb sos lada hitam - saya letak lada hitam yg ditumbuk
2 sb madu
2 sb sos tiram
garam secukup rasa
sedikit marjerin - utk sapu atas ayam (pilihan)
Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk kecuali marjerin.
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 1 jam.
3.Bakar ayam dlm oven 50 min dlm oven 200'C.
4.Sapukan marjerin di kedua2 belah ayam utk bagi ayam nampak kilat dan bakar lagi guna menu grill sampai masak.
Bahan
4 keping peha ayam/chicken leg - saya guna seekor ayam saiz kecik dipotong 4
5 ulas bawang putih- tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 1/2 sb lada hitam - tumbuk
2 sb sos lada hitam - saya letak lada hitam yg ditumbuk
2 sb madu
2 sb sos tiram
garam secukup rasa
sedikit marjerin - utk sapu atas ayam (pilihan)
Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk kecuali marjerin.
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 1 jam.
3.Bakar ayam dlm oven 50 min dlm oven 200'C.
4.Sapukan marjerin di kedua2 belah ayam utk bagi ayam nampak kilat dan bakar lagi guna menu grill sampai masak.
Tumpang tanya... kalau orang bersalin boleh makan ayam ek? hehe..saya due september ni.. Apa yg org bersalin boleh dan tak bleh makan ek? :)
ReplyDeleteterliur plk sya tgk ayam bakar lada hitam dgn madu tu.....nanti blh la cuba...skrg ni mmg tgh rajin nk bakar membakar ni...heheh...
ReplyDeleteyong..jgan amalkan bayak mkn lada hitam..xelok utk ibu2 yg mengandung..tapiiii
ReplyDeletekalau dalam pantang digalakkann makan..tapi jgan terrrlalu banyak yeeee ;)) kang bb buang2 air lakk sbb nyusu badan..eeeceeeceeehhhwahh nekpp..bagi petua lagii ..ekekeke..
pssstt tompang lalu..ayam nie kata org tua2 gatal..org cina pon kata gitew..kalau time batuk2 tuu diorg xbagi makan sbb gatal..wallahualam..utk mengelakkan kegatalaan ape kata 1st 2 weeks tu jgan makan ayam ketika berpantang..atau abis pantang baru makan..
blogresipi> mmg ada org kata tak boleh mkn, tp kakak sy bersalin 7 org anak dia, masa bpntang dia mkn ayam, esp sup ayam. kalau xde masalah ok je.
ReplyDeletebaayah> sementara rajin membakar tu, bakar jgn tak bakar..hehe..
nekPP> tima kasih nekPP bg petua. ttg makan ayam time berpantang tu mmg byk pndpt org kan.kalau bdn kita takde apa2 masalah rasanya boleh je.
Macam tu ek... nampaknye kena lah cuba dulu baru tau nanti kan... (dalam hati kata, mintak2 la boleh makan.heheh):D
ReplyDeleteZaiy...
ReplyDeletetq juga buat Zaiy kerna sudi mencuba.betul tu lada hitam sesuai utk yg berpantang. ttg ayam..masa pantang tanya mak...dia ada cakap boleh mkn tp sikit2 jgn byk dulu...bila mak cakap ok, makan jugalah masa pantang. tp betul jugak bergantung pada individu..mungkin ada yg sesuai..ada yg tidak.
looks tempting ooo..
ReplyDeletetgk ayam panggang akak ni wat org teringin jekk nk memanggang...heheee..kine praktis byk kali ni kasi lekat resepi dlm kepala...kot ler nnti dlm pantang ari2 leh mkn ayam ni heheee
ReplyDelete