Followers

Wednesday 3 June 2009

Sotong Percik Ramadhan

Biasanya kalau beli sotong asyik buat sambal, goreng celup tepung dan tomyam je. Sekali sekala tukar selera buat percik pulak.. Jumpa resepi ni masa duk menggeledah Myresepi sbb dah buntu nak masak sotong ni. Terima kasih kepada Rossitamz, sedapnya sotong percik ni.. Tapi sekarang belum ramadhan lagi, takpe Jamadil Akhirpun ok..praktis dulu nanti bulan ramadhan nanti buat lagik..kekeeke



Sotong Percik Ramadhan
rossitamz@myresipi.com - thanks, sedaap!

Bahan-bahan ( 6 orang )
8 ekor sotong yang besar - sy ada yg saiz sederhana je
10 biji cili kering (**)
5 biji cili padi (**) - tak letak takut pedas
5 biji cili merah (**) - tak letak jugak
1 labu bawang besar (**)
2" halia (**)
2" lengkuas (**)
2 batang serai (**)
1 helai daun kunyit - dihiris halus - sy xde
4 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara
1.Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
2.Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
3.Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
4.Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
5.Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!

9 comments:

  1. sedapnya kak sotong percik tu...
    malam ni saya masak sotong gak... tp sambal sotong + ngan nasik lemak....
    td g kedai nampak dotong bulat2 perut dia mesti ada telor tu yang beli... sedapnya...

    ReplyDelete
  2. aikkk menjangkit gek gan nekpp..ha haa mengata org paku serepih yeeee..bahang ramadhan dah mai dahhhh...

    boley makan gan beraini nekpp nihhh...yumyumm ;p;p

    ReplyDelete
  3. RE: TQ kak....
    hehehehe pengantin lama tu cam kena kawin paksa je kan rupanya... hahahaha

    ReplyDelete
  4. idea masak sotong.. klu x ulang2 yang sama je kan..? boring ekk..? nak try la x kira la bulan ramadhan ke x..

    ReplyDelete
  5. PENGSAN KTY TGK SOTONG PERCIK TU..HUHUUH.LAPO..LAPO..

    ReplyDelete
  6. aduhai, tgk gambo pn dh tau sedap sotong percik ramadhan ni....bkn lama lg pn kita nk msk bln pose, lg 2 bln je...sekejap je rasanya kn...kimi ngan somi sya cukup suka mkn sotong...

    ReplyDelete
  7. baruje mlm tadik makan sotong..lepasni adala idea nak potong sotong camtu..apapun, saya nak ajak dtg ke kedai saya...onlineje..hehe
    http://manjakuhappy.blogspot.com

    Kedai baju kanak-kanak.Stok bulan Jun dah upload.next week ada lagi

    ReplyDelete
  8. kak zaiy mmg best kan resepi ni??
    kt umah ni dah berkali2 wat sotong percik ni sbb en hubby minat betoi.... kalau buh daun kunyit lg wangi...mmg x pandang dah lauk len :D mmg sesuai sgtlaa wat tuk lauk sahur sure celik bijik mata heheee

    ReplyDelete
  9. kalau percik pasti ingatkan lauk2 bulan Ramadhankan...
    samalah kalau sotong asyik goreng celup tepung..campur dgn tomyam..cuma masak sambal jarang buat..biasa buat goreng tomato.

    ReplyDelete