Followers

Tuesday, 28 April 2009

Lauk malas..

Lauk malas...mcm poyo je bunyi kan. Tiap2 pagi mesti pening pikir nak masak apa.. sebabnya hubby memang bawa nasi n lauk dr umah untuk lunch tiap2 hari. Ini bukan kes nak berjimat ker apa, tapi kes selera dia mmg suka lauk melayu. Kadang2 malampun dah start pening dah pikir nak masak apa untuk esoknya..aisey..padahal pening2 pikirpun tak jugak keluar lauk canggih manapun.. Sebenarnya, kalau boleh rasa macam nak skip je masak-memasak ni.. Tapi, kena buat jugaklah nanti ada lak orang kebulur susah lak nanti..ekeke..

Kat bawah ni ikan hamour bakar sempoi je. Ikan ni mmg femes kat sini, gi manapun mesti jumpalah ikan ni.

Pastu, yang paling saya suka ni lah...yang kat bawah ni. Sebab takyah susah2 angkat kuali, atau cuci periuk segala bagai. Senang je, buka fridge, keluarkan, basuh n potong jer..kui3..


Sambal belacan ada, lupa plak nak enterprem..petai n kacang botor tu bukan selalu dpt merasa tau..ekeke..

17 comments:

  1. aikk takk sangka plakkk kita serupaaa..ada lauk2 malas gekk niihhh...mak aiii..petaiii...nakkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  2. haaa zai.. samalah kita kat sini ek.. poning yo kepalo nak masak pe tiap hari pasai hubby pun bw bekal tiap hari..tpkan lauk mls tu lah yg healthy tau... he he

    ps.. kak wan julia dah tak masak n jual ke kat opis suami zai? dia masak leh tahan rasanya.. mostly malay food.. masa ita keje dulu ada gak sekali dua order dari dia..

    ita dubai

    ReplyDelete
  3. nekPP> besela nek kita kan bulan sama..ekeke..

    ita dubai> dulu ade la masa kat opis HQ, tp sekali sekala jek dia order pun. skang dh pindah opis kat fadang fasir mmg hari2 bawa bekal..huhuu..

    ReplyDelete
  4. zaiy..malas2 pun nampak sedap je ikan tu... he..he.. moi punkalau malas, mmg potong je timun jadikan sayur..ha..ha

    ReplyDelete
  5. moi> ye lah moi, timun sini sedap kan..sy sllu smbil potong sambil ngap timun tu..

    ReplyDelete
  6. sedapnya ikan bakar..lepas tu ade lak..ulam-ulaman..

    ReplyDelete
  7. kalo ari2 sk, mmg trus ketandusan idea...apa ssh...korek lam gobok matgebu...sahih jumpa lauk..hehhehe

    ReplyDelete
  8. Mana akak cilok petai ngan kacang botor tu kak??

    ReplyDelete
  9. lauk malas campo ngan ulam2 mcm ni la buat tambah nasi sampai 2-3 pinggan...heheh...tambah plk ada sambal belacan....mmg terangkat abis....

    ReplyDelete
  10. Zaman dulu2 bawa bekal nak save belanja.
    Sekarang bawa bekal kerana makanan luar dah tak sedap
    Kalau dapat isteri tak pandai masak macam mana

    ReplyDelete
  11. sedapnya ikan bakar tu kak... teringin nak makan terubuk bakar... sedapnyaaa....

    ReplyDelete
  12. salam kak..

    tq atas doa akak pada kak long t.. tulah kak.. dh 3 kali masuk ubat.. masuk belon dan semalam baru buka 2cm.. ni tak ada kabar berita lagi.. tgklah petang karang mcm mana... td dh kata masuk bilik bersalin dah.. harap2 dipermudahkan jugaklah..

    t muntah semalam. .. mungkin sebab t makan roti canai pukul 10.45 pagi.. sampai ke petang x makan nasi.. makan roti dan minum susu.. dalam pukul 7 muntah.. kepala pening sebab baca novel tu kot.. last period 8/3 aritu.. semalam bli pregnancy test, ada 1 line aje.. t x berharap sangat kak.. ada, ada.. tak ada pun tak apa..

    lauk ikan ni amatlah mengujakan.. sambal belacan?? oh....

    ReplyDelete
  13. atty> bese2 je, masak org malas.

    jasmeen> jgn kata dapo mat gebu, dapo akakpun mcm2 ado, tp tekak lain2 kan, tu yg pening..dalm 1 umahpun tekak xsama, nak apply bahan2 yg ada kt sini tu lagi, haa lagi pening.

    snow peace> ada kebun bakang umah...:p

    baayah> bila dh jadi lauk, dah xpening dah..bedal jek..

    pemancing> sini makanan luar tu bolehla makan cumanya kalau nk ngadap selalu tu mmg tak lalu sbb terlalu berempah. kalau xpndai msk klik2 je kat internet..he3..

    iezah> terubuk bakar takleh lawan ngan ikan secoet tu, terubuk lg sodap..

    big mamma> harap kaklong Tie dipermudahkan bersalin. dan Tie cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  14. Zaiy..

    Setiap hari bila fikir nak masak apa utk keluarga ..nak memenuhi selera anak2 lagi...mmg buntu dibuatnya....kalau rajin mula meronda dapur kawan2.tp bila malas mulalah resepi campak2..
    ikan bakar cicah air asam mkn pula ulam....boleh tambah nasi ni...

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah kak, walaupun bkn menantu pilihan... berjaya gak tackle ati diorang hehehehe

    ReplyDelete
  16. ya Allah kak zaiy...
    sedapnyerr ulam2 akak tuuu nampak fresh sgt!
    ikshhh petai tu yg bwk fr masia aritu ker?? byk lg rupanyerr stok dia ekekee...kacang botor tuu aduhaiii bestnyerrr....lwn lak ngan ikan bakar mmg masyuk beb...bape pinggan abes nih? ekekee

    ReplyDelete
  17. mamasya> mmg betul pening dibuatnya. kalau kat msia bole gak tunjuk2 lauk..hehe

    iezah>alhamdulillah..

    shima> petai n kcg botor tu beli kat kedai thailand kat sini. yg bawa dulu dh lama abisla shima..

    ReplyDelete