Followers

Friday, 17 April 2009

Kepala ikan...

Siapa suka makan kepala ikan, sila angkat kaki.. gahahaaa..

Sebenarnya makan kepala ikan ni tak digalakkan, tapi yang tak digalakkan itulah yang sodap..ngeh3. Tapi, bukan makan selalu pun, kekadang je sebab kepala ikan ni ada kat pasar je. kami memang jarang pun pi pasar. Selalunya beli kat supermarket atau baqalah je. Jumaat baru2 ni hubby pi pasar, jadi diapun bawa balik satu plastik kepala ikan ni. Tak tau lah ikan apa, tapi kepala ikan ni lah yang kami beli sebelum ni pun, belasah ajelah. Kalau nak tau, orang kat dubai ni tak reti makan kepala ikan. Jadi, semasa proses menyiang tu, kepala ikan ni akan dipotong/diasingkan oleh penyiang2 ikan di pasar. Jadi, kalau ada orang lain yang nak beli, mereka akan jual dengan harga yang sangat murah.


Banyak ni, baru aed5 je, lebih kurang 5 hengget je...murah kan.. nak wat kenduri boleh, nak wat menega pun boleh!! Boleh masak beberapa kali ni.


Dah lama tak pekena asam pedas, kebetulan baru dapat stok daun kesum. Tunggu apa lagi, jom pekena asam pedassss....

Resepi asam pedas daripada Mat Gebu, walaupun simple tapi menjilat jari uuu... ada orang siap korek mata ikan lagi..


GULAI ASAM PEDAS
- Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:-)
4 keping ikan duri, boleh guna ikan tenggiri atau ikan merah - saya guna kepala ikan
1 pokok sawi jeruk, potong, cuci dan rendam -saya tak masukkan
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
Garam dan sedikit gula
8 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci belacan
*1/2 inci kunyit hidup
*1/2 camca teh lada hitam biji
*(*ditumbuk hingga lumat)
Air secukupnya
***saya tambah daun kesum dan sebiji buah tomato (belah 4)

CARA MEMBUATNYA :-)
Perap ikan duri dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 15 minit. Cuci kembali dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air (kurang lebih 700 ml), kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan sawi jeruk dan ikan. Bila mendidih, masukkan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Didihkan dengan api sederhana hingga ikan masak. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...

10 comments:

  1. Zaiy..

    byk tu kepala ikan.....boleh 2-3 kali masak baru habis tu...murah gak harganya.kat sinipun org tak begitu suka beli kepala ikan...hari tu kat pasar tengok one lady tu beli 7 ekor ikan tenggiri tp minta semua kepala dipotong tak nak...kalau kita kepala ikan tu yg sedapkan masak2...

    ReplyDelete
  2. morahnyerrrrr mak yong.....tp mana bleh mkn selalu...bengap kata org tua...kekekekke...tp ku bedal gak..lg2 kalo asam pedas cenggini or kari power...perghhhh...menjilat hingga ke siku...

    ReplyDelete
  3. mamasya> kalau saya makan berdua ni mmg boleh masak 2-3 kali tu.

    Jasmeen> bukan bengap la tapi senang pelupa. ganeh tu akak smpai menjilat ke siku..))

    ReplyDelete
  4. salam zaiy...
    nampaknya kali sya blh plk tggalkn komen kt sini..heheh...

    sedapnya asam pedas kepala ikan tu...murah betul kt sana ye...byk plk tu...blh masak bagai2 ni...sapa yg korek mata ikan tu? muaz ke? hehe..

    ReplyDelete
  5. mengancamnye asam pedas tu..he..he..

    ReplyDelete
  6. salam...amboi sedap beno asam pedas kepala ikan tu...just nak share org preggy tak elok mkn kepala ikan tau, ini utk kebaikan bb yg dikandung...wallahualam

    ReplyDelete
  7. hmmm nyam nyam nyam....
    usah kata jari ngan pinggan2 dijilatnya.... hehehehe... saya x pernah masak kepala ikan ni... blh la try kak...

    ReplyDelete
  8. mak ai murohnya kepala ikan ..kalu kat mesia ni tak dapek la rega RM 5 tu, sedapnya tengok asam pedas tu......

    ReplyDelete
  9. murah kepala ikan kat dubai tu ye! masak kari pun sodap...tapi akak tengok kepala ikan tu betul2 kepala saja ye! tak ade isi. Kalau kat sini ade jugaklah isinya. Dapat makan isinya tuuu tak dak la korek2 mata.Hi hihi tapi akak tang mata tu lah sedap yang paling sedap daging pipinya. wallaahh.

    ReplyDelete
  10. lama nye x pekena kepala ikan ni
    syedapnye klo dpt..

    ReplyDelete