Followers

Tuesday, 3 March 2009

Our 8th Wedding Anniversary dan Bingka Ubi Kayu

Bingka ubi ni sebenarnya takde kaitan ngan our anniversarypun. Bingka ni saya buat semalam lagi dan dah selamat dah masuk perut..huh..pantasnya..

Buat sikit sajer sebab hubby beli ubi cuma dua ketoi kecik. Timbang-timbang adalah 500g je ubi tu. Mulanya ingat nak potong2 n goreng mcm kentang goreng aje. Tapi teringat hubby ada pernah kata dia teringin nak makan bingka. Jadi buatlah bingka ni. Festaim buat sendiri ni. Senang sangat resepi ni. Tapi saya buat 1/4 dari adunan sebenar sebab ketidakcukupan ubi. Sebab tulah cepat jek abis, walaupun yg makan cuma 2 orang je. sangat sedap terutamanya part yg tepi garing2 tu..thanks utk empunya resepi ni, cute10@myresipi.com

Jom tengok resepi...



Bingka Ubi Kayu
oleh: cute10@myresipi.com - tq ya

Bahan-bahan ( family )

2 kg Ubi kayu,(dikupas,disagat & di sejat) - saya blend aje, potong kecik2 masuk dlm blender tambah sikit air, pastu tapis..senang kojer
300 gram gula pasir/merah
1 camca teh garam
2 biji telor
500 ml santan (dr 1 biji kelapa)
sedikit pewarna kuning(jika perlu)

Cara-cara
masukkan ubi kayu disagat/parut tadi didlm mangkuk
kemudian masukkan gula pasir/merah bersama garam,pewarna kuning(jika perlu) & telor.
kacau sehingga sebati,masukkan santan,kacau hingga sebati agar tidak berketul2.
Lengserkan sedikit minyak masak pada loyang bakar & tuang adunan kedlm nya.
bakar adunan tadi pada suhu 300'C,30 minit atau hingga permukaannya kekuningan.
biar ia sejuk sebelum dipotong.
***saya buat 1/4 aduann je, sbb tu bingka saya nmpak leper n kecik sajer..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari ini juga ialah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke 8 tahun (4 Mac 2001). Hmm..dah lapan tahun pun.. kejap je. Sepanjang 8 tahun macam-macamlah pahit manis, suka duka telah dilalui.. Perang dingin ada, perang panas ada, merajuk sana, merajuk sinun seme adala..yg takde baling2 pinggan (penat nak kutip kalau pecah..) ngan bertumbuk tu lom lagi lah..kui(3x). Terima kasih kepada suamiku kerana menjadi suami yang baik, rakan yang setia dan papa yang penyayang. I luv u so much.. Terima kasih juga kerana selalu bersabar dengan kerenah isterimu ini yang suka gak muncung sana, muncung sinin sekali sekala & dua kala...huhahua..nak wat camana, kalau tak muncung tak besh oo..ngeeeeeheehee...Semoga terus berbahagia hingga ke hujung nyawa dan dilindungi Allah sentiasa, Amin...
*Takde kek pun sbb skarang tengah malas, nanti kalau rajin baru buat..taktau bila..huhuu..


15 comments:

  1. salam..
    kakliza ingin mengambil kesempatan mengucapkan SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN yg Ke 8..
    semoga Allah sentiasa memberkati dan merahmati ZaiY sekeluarga..
    semoga sentiasa bahagia sehingga akhir hayat dan juga dimurahkan rezeki.. Aminnnn...

    ReplyDelete
  2. salam zaiy...happy Anniversary...yg ke-*..hmm dah 8 tahun ek..semoga zaiy berbahagia hingga ke akhir hayat dah dilindungi Allah SWT....tahniah...take care

    ReplyDelete
  3. hepi annivesari ...semoga berbahagiasmpi bila2...
    alaaa...wat jer bingka tu as a cake anibeseri...lg unik oooo..gerenti cpt abih...hehehe...
    u all br separuh dr perjalanan kalo nak compare ngan akak...veteran kata org..hahah

    ReplyDelete
  4. salam.. hopefully comment kali ni berjaya masuk..selalu try x dpt..(x reti sbnarnya..)
    Selamat Ulang Tahun Perkahwinan..semoga bertambah bahagia, di murahkan lagi rezeki & diberkati Allah selalu..

    Bengkang ubi ni memg kesukaan saya & suami..nak buat jgkla...(dari dulu semedang nak buat, tapi x buat2..)

    ReplyDelete
  5. happy aniversery semoga bibit cinta terus bersemadi dalam ikatan perkahwinan ini dan di berkati Allah selalu

    ReplyDelete
  6. Ahakk...satu kelainan ni, sambut Anniv dengan bingka ubi kayu pulak dah. Apa2 pun..yg penting kalian berdua sekeluarga gembira dan bahagia. Selamat Ulangtahun ke 8 dik. Masih jauh perjalanan mu itu...

    ReplyDelete
  7. Tahniah zaiy, Happy Anniversary yg ke 8.
    Semoga dilimpahkan dengan kebahagiaan dan kegembiraan hingga ke akhir hayat. Amin

    anis
    dubai

    ReplyDelete
  8. salam kak zaiy..
    tahniah...semoga diberkati n bahgia ke akhir hayat...syok nyerr bingka lama tui x mkn kuih bingka ubi ni..mmg fav kalu dok kg2 dulu selalu jugak dpt merasa kuih ni tp sejak kawen ni lgsung x merasa dah...ermm ubi kayu frozen kalau wat bingka best x agaknyer..nk cr yg fresh rasanyer susah jugak nk jumpa nih!

    ReplyDelete
  9. kak zaiy..salam..saya ambik link akak ni ye??
    huhu siap buat bingka lagi..fav tu.
    akak...enjoyla masa cuti2 ni kak..nnt dah karja feningla mcm kitorang ni..tensi aje..

    ReplyDelete
  10. zaiy...happy 8th anniversary... moga kekal hingga akhir hayat... sedapnye bingka ubi tu... tp kan moi dah berapa kali beli ubi kat sini...tp mcm tak empuk je...geram tul...

    ReplyDelete
  11. sy n hubby mengucapkan terimakasih kpd semua rakan-rakan yg memberi ucapan dan mendoakan kami. semoga doa kalian dimakbulkan Allah, dan kalian juga beroleh kebahagiaan selama-lamanya, amin. Luv u all...

    ReplyDelete
  12. kak zaiy...
    selamat ulang tahun perkahwinan yang ke 8...
    semoga kehidupan akak sekeluarga dilimpahi rahmatNya dn dimurahkan rezeki,serta bahagia selalu hendaknya....aminnnnn....

    lapaq la pulak perut ni petang2 ni tgk bingka ubi akak.... hmmm yummy...

    ReplyDelete
  13. bingka ubi ni mmg peberet t akak.. tp t suka letak daun pandan.. yg kuning ni pun best jugak.. mmg sedap!!
    happy 8th wedding anniversary akak.. semoga berkekalan jodoh di antara kalian hinggah ke akhir hayat.. amin..
    pst.. t lak insya allah.. akan sambut wed anniv yg ke 10 thn ini... doakan t jugak ye kak..
    re: t x lah seexpert akak.. pakar di dapur.. t masak yg mudah2 aje kak..

    ReplyDelete
  14. salam, hepi anniversari zaiy...semoga terus bahagia bersama, perkahwinan tak gaduh, tak muncung, tak besh le...tak kenal le...bila dah gaduh, muncung sana sini, baru le memahami hehehe...lps 10 thn nanti baru le kurang tu semua hehehe.

    sedapnya bingka ubi kayu, akak suka koi2 antik ni...tapi anak2 and hubby tak eti makan,mls nak wat tu. nipis lagi sedap...coz byk kwsn yg garing hehehe

    bunga ros tu..akak guna kon (wafer) utk buat dia...kalau ada kek, terus je cucuk dgn kon2 tu kat kek.

    ReplyDelete