Followers

Monday, 30 March 2009

Ketam Lada Hitam, Jus Tembikai

Dah lama tak menepek gambar makanan. Bukan apa..sekarangni malas betul nak mencuba resepi baru atau lama. Masak-masakpun yang biasa-biasa jer. Takde mood dah nak mencuba dan menerai..
nape ntahhhhh...nanti kupikir sendiri..har(3x)




Resepi ni godek dari internet, tapi tak ingat kat mana dah.. Pastu, saya ubahsuai sikit sana sini ikut selera sendiri. Terima kasih kepada penyumbang resepi ni.


KETAM LADA HITAM

5 ekor ketam dicuci bersih, digaul garam dan serbuk kunyit
2 sb mentega
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sb kicap manis
1 sb sos tiram
1/2 sb lada hitam ditumbuk
sedikit air
garam dan sedikit gula (jika perlu)-rasa dulu sebelum masuk garam/gula

Cara-cara:

Ketam digoreng sebentar, ketepikan. Cairkan mentega di dalam kuali yang panas. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan ketam. Masukkan sedikit air dan tutup kuali. Biarkan hingga ketam sebati dengan kuah. Masukkan kicap, garam dan gula mengikut citarasa anda. Agak2 kuah memekat, bolehlah diangkat.


Jus tembikai..tanpa sugar, tanpa air tambahan dan tanpa ais...tetap manis dan sedap!!

Jus tembikai ni buat masa cuaca panas tempohari. Kalau tak silap 2 minggu lepas. Segar je minum ni, satu jug tu kejap2 tuang, kejap2 tuang...sudahnya nak berulang pegi tandas je la, maklumlah minum banyak air.. Tapi minggu ni, cuaca yg panas tu dah bertukar balik jadi sejuk sebab hari2 hujan turun, pelik jugak. Biasanya dah nak masuk musim summer ni takde hujan-hujan lagi. Apapun kuasa Allah.. So, kalau nak minum jus tembikai lagi, tungguuu....takut nanti kena berulang pi tandas lagi..huhuuu..sejuukk..

19 comments:

  1. salam kak zaiy...
    amboiii sedapnyerr ketam tuuu!!
    lama giler x mkn ketam ni..mesti puas tuu ratah ikshhh wat org teringin jekkk akak ni ;P
    ermm jus tembikai tu kalau dpt se'jag' mesti kejap jekk licin pasai kt sini pun dah start panas..tekak ni asyik nk cr ais jekk :D

    ReplyDelete
  2. shima> ketam tu akak masak ikut akak je, xtnya hubby pun sbb kalau tnya dia semedang nak suh goreng berempah jerr..sekali sekala nk gak buat ikut taste kita kan..haahaa.
    jus tu mmg sedap nak2 lagi dpt tmbikai yg manis. sini tmbikai agak jarang ada dan rega pun leh tahan gak.

    ReplyDelete
  3. wuishhh terlior ha tgk ketam. dah lama gak tak beli ketam...jus tembikai lagi le sedap nak2 plak time panas2 ni.

    ReplyDelete
  4. madam..yumyummyyy..air tembikai tu baguss utk ibu2 yg mengandung..ketam pulak selain masa mcm gitewww..tryyy ler buat sup!!pas tu ceciah gan sambal kicapppp...weii tangkap leleh nii..ngalah owang ngidammm..ahaks..

    ReplyDelete
  5. zanaz> panas2 makan tembikai pun hilang dahaga kan..

    nekPP> tak penah g buat sup, nanti nk try la..kalau mak sy dia rebus taruk bwg n serai gitu, sedap gak...slurrpp..

    ReplyDelete
  6. amboii..sedapnye ketam tuh..siap ngn air temikai lg..

    ReplyDelete
  7. ari tu nmpk nor msk ketam lada hitam gak...dok tingin la makan...dlm kepala dah susun schedule nak masak...tp tetap postphone gak....
    eleesss...malas2 tu biasa la...waktu2 gini mmg nak bermanja selalu....kan kan kan...

    ReplyDelete
  8. sedapnya ketam..huhuhuh..laapaq

    ReplyDelete
  9. sungguh menyelerakan ketam tu...kena try nie... jus tembikai...mengancam... mmg la nie weather dubai nie dah rase cam kat msia kan... bagus gak ..tak le kite berpanas yea zaiy... sungguh besar kuasa Nya....

    ReplyDelete
  10. k zaiy, biasa aymy masak ketam masak yg kuah2 jer... tgk ketam ka zaiy nie, mengancam sungguh.. nanti sok2 ader stok ketam, nak try ler jugakkk...

    ReplyDelete
  11. oh.. ketam itu.. ala kak.. sedapnyer!! tak tahu nak kata apa dah.. sedapnya dapat makan ketam ni.. ratah gitu pun tak ada nasi pun tak pe.. hehe..
    akak.. tq ye.. bg nasihat pasal anak2 t tu.. t cuma risau.. takut masa depan pun dia main2 jugak.. by now t dh ok... tq ye kak.. rajin singgah di blog t..
    akak masak biasa2 pun sedap gak kak.. tayang jelah gambar tu.. bagi t terliur.. boleh gitu? hehe..

    ReplyDelete
  12. kak zaiy... ketam tu x pe lagi.. baru makan... juice tu.... adehh.. semalam kat kedai nak mintak.. tembikai abis.. SENGAL....datang sini akak idang air tu la pulak... uwaaaaaa... x sanggup daku memandangnya...

    ReplyDelete
  13. Ketam Zaiy masak tu nampak sedapnya. baru semlm masak ketam request dr sil nak mkn ketam rebus serai. Air tembikai minum sejuk2...nyamannya..

    ReplyDelete
  14. salam...malas2 ni anak laki kot, ishhh memandai lak jadi ahli nujum...pe-pe pun ketam tu memang best aaa...part meratah isinya yg best tu...air tembikai, takyah komen byk, mmg best sesangat kalau dpt hirup...

    ReplyDelete
  15. Tu la baru keudara semula ni, rumah banglo pun tak siap2 touch up...rasanya tebengkalai kat situ kut. Laksa power tu memang tak pus makan, saya siap tapau bawa balik hotel lagi, kuahnya banyak petis mungkin sesetengah orang tak suka kut....satu lagi saya terai laksa kat pekan kuah pun best gak......tema setiap kali `sambil berjalan tambah berat badan'...ngeh3x

    ReplyDelete
  16. sedapnya ketam tu kak...
    x penah makan lg ketam blackpaper ni... tp nampak cambest je....

    saya memang peminat seafood especially ketam & udang... hmmm yummy..

    ReplyDelete
  17. salam kak..
    apa kabar hari ini? tq singgah di blog t tu ye!!
    esok bday t kak.. nak masuk umur 30 dah.. :)

    ReplyDelete
  18. Ketam mmg la favorite Gee sekeluarga. Tembikai tu kak zai... mmg memngiurkan.. waduh!! LOL LOL

    Re: Adui, jgn kak... belum lagi confirm.. Kak Zai suami gee ke sana for final kak 10hb ni.. semoga ada berita yg baik...

    ReplyDelete
  19. Kat sini pun musin hujan.. kilat kuat sangat. Kat Langat that day banjir tau kak zai.. kesian, tak pernah ada record banjir pun before...

    Kak Zai, for your info kot la kak zai tak tahu lagi.. now PM M'sia is Najib Tun Razak.. 2 April 2009 that day effective.. semoga M'sia menjadi lebih baik la hendaknya..

    ReplyDelete