Followers

Wednesday, 7 January 2009

Ayam Panggang Lada Hitam


Ayam Panggang Lada Hitam

Bahan:
3-4 ketul peha ayam / mana2 bahagian ayam pun boleh
1/2 sb serbuk lada hitam
1/2 sb serbuk jintan putih
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2sb olive oil / minyak masak biasa
garam secukup rasa
sayur-sayuran (cauliflower/karot) - optional

Cara-cara:
Gaul semua bahan kecuali sayur bersama ayam dan perap selama 2-3 jam di dalam peti sejuk (lagi lama perap, lagi sedap). Bakar (gril) hingga ayam masak. Guna suhu yg sesuai ikut oven masing2.
Kalau nak masukkan sayur-sayuran, agak-agak 20 minit sebelum ayam masak, keluarkan dan letaklah sayur di sekeling ayam tu , masukkan semula dlm oven . Masa nak hidang, tuangkan sos bbq (atau apa2 sos) di atas ayam...
*** Jgn lupa untuk kuarkan ayam, balik2kan ayam tu dan letak lebihan bahan gaul ayam tadi supaya ayam rata masaknya.

No comments:

Post a Comment