Followers

Saturday, 9 August 2008

Sup Ikan Merah



Apa saja jenis sup memang menjadi feberet hubby & muaz. So, nak masakpun rasa lebih bersemangatla sebab ada orang suka makan. Saya ni jenis tak rajin, jadi, kalau masak banyak camni (istilah 'banyak' utk kami ber3), untuk makan tengahari merangkap malam sekaligus..ngeheee..sonang kojo.

Sup Ikan Merah

bahan-bahan:
1 ekor ikan merah - ikan ni besar, saya kerat 3
* 6 ulas bawang merah - dihiris
* 5 ulas bawang putih - dihiris
* 2 cm halia - dihiris
* 2 cm kulit kayu manis
* 1 kuntum bunga lawang
* 2 kuntum bunga cengkih
* 1 st ketumbar biji - dikisar
* 1 st jintan manis - dikisar
* 1 st lada hitam - dikisar
1 keping asam keping
2 biji kentang - dipotong baji
1 batang karot - dihiris halus
sebatang serai - diketuk
buah tomato - potong 4
daun sup, daun bawang
bawang goreng (optional-tapi kalau ada lagi sedap)
air secukupnya
garam
minyak

cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan yg bertanda * hingga wangi.
2. Masukkan serai dan air, biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan kentang.
4. Apabila kentang sudah empuk, masukkan karot dan asam keping.
5. Masukkan ikan, buah tomato dan garam. Biarkan sebentar, dan tutup api.
6. Angkat, hidang dan tabur dgn daun sup/daun bawang dan bawang goreng.

*** Tips nak cepat & senang:
Saya ni malas nak tumbuk ketumbar biji & jintan mintan tu, sy boh jer yg serbuk. Kecuali lada hitam saya suka tumbuk sdiri sbb yg serbuk tu rasa kureng sket.

No comments:

Post a Comment