Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Tuesday, 12 August 2008
Pulut Kuning dan Rendang Ayam
PULUT KUNING (kakliza) thanks k.liza
Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula
Cara:
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulakan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan ]jika mahukan pulut berbentuk]
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.
Rendang Ayam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong sederhana besar
2 cawan santan pekat - kalau suka rendang yg berkuah, sediakan 1/2 cawan lagi sbg tambahan.
1/2 cawan kerisik
garam
gula
1-2 helai daun kunyit - dihiris halus
bahan utk dikisar:
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji cili padi
2 sb pes cili
1 cm halia
2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
3 batang serai - dihiris halus
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam kuali besar dan renihkan selama 1/2 jam hingga kuah memekat. Sambil tu, balik2kan ayam itu supaya rata & bersebati dgn semua bahan.
2. Masukkan kerisik. Perasakan garam dan gula. Gaul sebati dan kecilkan api.
3. Taburkan daun kunyit dan kacau supaya bercampur dengan ayam dan tutup api. Hidangler sesuka ati.
*** Ini rendang ayam stail org perak punye ni, takyah tumis2 dan ayam pun takyah nak goreng dulu. Mak saya yg kata. Masuk sekali arung jer gitu sonang koje
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment