Followers

Thursday, 17 July 2008

Fish Pollichathu



Resepi ni diambil dari majalah, oleh seorang chef from India. Kiranya ni masakan indialah ni, tapi ok gak sedap..Bahan-bahan tu dalam sukatan gram, so pandai2lah agak2 kalau taknak menimbang ye..sayapun main agak2 jer..hihii senang tuu..

Fish Pollichathu (majalah Friday, Gulf News) sy translate dlm bm

Bahan-bahan:
2 ekor ikan mackerel (saya guna 1 ikan mackerel, 1 lagi ikan mullan--ikan apa ntah, nmpak mcm siakap)
garam & lada hitam
daun pisang - yg ni takde

Bahan untuk pes:
20ml minyak kelapa -- saya guna minyak sunflower
25 gram bawang putih (dihiris)
250 gram bawang merah (dihiris)
20 gram daun kari
20 gram cili hijau
5 gram serbuk kari
serbuk kunyit & serbuk cili (masing2 secubit)
75 gram tomato, didadu
15 gram daun ketumbar (dihiris)
3 biji limau (diambil jusnya)

Cara-cara:
1. Perasakan ikan dengan garam dan serbuk lada hitam, ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, daun kari dan cili hijau hingga bertukar warna keemasan.
3. Masukkan kesemua rempah, kacau lebih kurang 2 minit.
4. Masukkan tomato & daun ketumbar. (Jika terlalu kering tambahla sket air--wlpun xde disuruh boh air, pepandaila yer)
5. Apabila kuah dah memekat, masukkan jus limau.
6. Tuangkan pes ini ke atas ikan yang dah siap dilapik dgn daun pisang dan bakarlah seadanya.
7. Hidangkan panas2, baruler beshhh...

No comments:

Post a Comment