Kesian betul tempoyakku, dah lama kesejukan dalam peti ais, tuan dia tak pedulikan dia..huhuu.. Sebenarnya tempoyakni bawa balik ke sini masa cuti bulan 7 haritu lagi, tapi jarang sangat makan sebab takde kawan nak makan sesama. Pakwe tak suka tempoyak padahal dia hantu durian! nak makan sensorang memangla malas dan tak best. Ntah camana harini teringat pulak nak buat sambalni..ooo baruku tau harini stok ikan dah abis dalam peti sejuk, yg ada cuma ayam dan daging je, jemu pulak nak makan tu. Jom kita makan sambal tempoyak ikan bilisni ngan nasi panas2..gerenti meletop!!
Resepi ni daripada Myresipi tapi saya copy dr fp Rahaniss, terima kasih ye..Nama asal dlm resepini tempoyak masak, pepandai je aku tukar, minta maaf byk2.
Tempoyak Masak
Sumber : myresepi
Bhn
15 sudu besar tempoyak
4 biji cili besar - xde
4 biji cili api - saya gantikan dgn cili kering
sehelai daun kunyit - xde
sebatang serai
sedikit garam
segengam ikan bilis yang dah siap disiang
Cara-cara
tumbuk cili besar dan cili api.tak payah lumat sangat pun takpe
daun kunyit dihiris halus-halus
serai dititik
campurkan tempoyak,cili besar dan cili api,serai,daun kunyit dan ikan bilis.kacau rata-rata...tambah air skit jika kering sangat...
masak atas api kecil selama 1 ke 2 minit je.dah siap!..sedap dimakan dengan ikan goreng atau ayam goreng atau ulam.
No comments:
Post a Comment