Followers

Tuesday 22 December 2009

Ikan Pari Bakar

Ikan pari memang kurang popular di sini, sungguh payah nak jumpa ikan ni. Ikan jerung lagi senang nak jumpa dari ikan pari (orang sini makan jerung oo.. kat pasar banyak jual anak2 jerung). Klau kat mesia menimbun ikan pari kat pasar kan.. Baru-baruni hb perasan ada ikan pari kat pasar yang dia selalu pegi tu. Diapun rembatlah seekor. Adapun 2 ekor je masa tu.(kalau iye pun rembatlah dua2 sekali..ishhhh2). Maka, sayapun bakarlah ikan ni sebab dah lama merindu ikan pari bakar... cicah dengan air asam..perghh...nyaris2 nasi abes seperiuk. mihahaa...

Bakar biasa2 jer..perap ikan ni ngan garam, serbuk kunyit, air asam jawa dan pes cili sikit. Balut ngan aluminium foil (sbb xde daun pisang) pastu bakar dlm oven.Ikan ni kena cuci betul2, saya guna air lemon dan tepung untuk cuci ikan ni. Mak saya ajar guna tepung(+air sikit) untuk cuci ikan/ayam (selain drp guna asam).





si penjual ikan kat pasar tu potong ikan ni kecik-kecik bebenor..hmmm..hantam je lah labuu..


Saya suka air asam yang ada kerisik, memang best. Selain daripada pekat, rasapun lain dari lain..tak caya cubalaa.. (boleh cicah daging bakar/daging rebus juga)

Air Asam

Bahan-Bahan:

Asam jawa (agak2 je nak banyak mana, rendam kejap dlm sedikit air panas, amik jusnya)
1 biji limau kasturi/lemon/limau nipis (amik jusnya)
5-6 tangkai cili padi(boleh tambah ikut suka)- hiris halus
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 inci belacan
1 sk kerisik
1 sb gula
1 sk garam

Cara:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk, tekan2 dgn menggunakan garfu hingga semua bahan nampak sebati.Nak guna cara apapun xkisah, janji sebati dan tergaul semua bahan tu..selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment