Lepas tengok gambar-gambar salji kat umah yatt dan salji kat UAE ni, tekak terasa nak hirup tomyam pulak...kui (3x). Alasan baik gak ni, kan..kan..kan..
Tomyam ni bese2 je, sapa-sapa pun bleh buat, tambah2 lagi kalau ada perencah tomyam, terus campak je dalam piyok tu.. Tapi, bese la. Saya letak bahan dan cara yang saya guna kat sini bukan apa, untuk rujukan anak-anak nanti.
Tomyam Campur:
Bahan-bahan:
Bahan A
1 labu bawang besar -dihiris kasar
4 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia-dihiris tebal2
2 inci lengkuas-diketuk
3 batang serai-diketuk
1 paket pes tomyam
air secukupnya
cili padi ikut citarasa-diketuk, buang bijinya
Bahan B
daun ketumbar-diracik, akarnya dibersihkan masukkan juga..
lemon/limau nipis/kasturi-perah ambil jusnya(ikut citarasa nak masam takat mana)
3 helai daun limau purut-koyakkan
garam secukup rasa
ayam (saya sengaja beli bhgn tulang yg ada isi sikit2 je)
udang, sotong
sayur-sayuran (karot, cendawan, apa2lah yg sesuai)-potong ikut suka
Cara:
1. Masukkan semua bahan A dalam periuk, jerang hingga mendidih.
2. Masukkan ayam
3. Apabila ayam lembut, masukkan semua sayur-sayuran, diikuti dengan sotong/udang.
4. Masukkan garam, daun limau purut, jus lemon, daun ketumbar.
5. Rasakan masam masinnya. tutup api.
No comments:
Post a Comment