Tak perlu banyak bahan, guna coklat masakan dan mentega sahaja.

Chocolate Strawberries a.k.a Stoberi Celup Coklat
Bahan-bahan:
25 biji strawberi-basuh bersih dan keringkan dengan paper towel
150g coklat masakan - potong kecil2
1 camb mentega/marjerin (boleh tambah @ kurangkan bergantung kpd kepekatan coklat)
Cara-cara:
1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
2. Apabila coklat mulai cair, masukkan mentega/marjerin.
3. Kacau hingga larut dan cair kesemuanya.
4. Angkat dan biarkan coklat sejuk.
5. Celuplah strawberi dan letak satu persatu di atas pinggan
yang dialaskan dengan wax paper/cling film,
atau apa2 je plastik yang sesuai untuk elakkan ia melekat.
***kalau nak tabur ngan manik2 pun taburla sesuka ati, sebelum coklat tu membeku.
***kalau nak bg coklat tu cepat membeku plak, masukkan dalam peti sejuk sebentar yer,
kejap je beku dan bleh makan...

No comments:
Post a Comment