Rasa-rasanya dah bertahun jugak saya tak makan rebung. Teringat zaman dulu-dulu, mak saya selalu buat gulai lemak rebung ni. Sampai sekarang teringat-ingat kesedapan gulai yang mak buat tu sebab mak guna rebung fresh yang diambil dari pokok buluh di tepi sungai berdekatan dengan rumah. Memang rangup dan manis sekali rasanya. Uuhh..tak boleh diingat, tiba2 bleh meleleh air liurni. Sejak beliau kurang sihat ni, takdelah lagi gulai rebung ni. Lagipun masa balik kampung tak teringat pulak nak makan mende ni.
Kat sini, kalau nak merasa gak, guna rebung dalam tin ajelah. Jadilah dari takde kan. Orang kata tak ada rotan, akarpun berguna..ngeeee...(Tapi saya dpt info daripada my friend mommamia kata kat Lulu ada rebung fresh, so org dubai yg ngidam nak makan rebung, pi serbu Lulu ok.)
Saya buat gulai lemak bese je ikut stail mak buat, camni lah kalau tak silap, hehee..
Gulai Lemak Rebung
Bahan-bahan:
1 tin rebung -dibasuh bersih dan ditoskan, hiris nipis
Udang -sukahatilah nak boh banyak mana, bersihkan-buang kepala dan buang urat belakangnya.
santan secukupnya (sediakan santan cair dan santan pekat)
1-2 keping asam keping - rebung dlm tin ni tak masam, bolehla letak asam keping, kalau rebung yg lain tak tahulah.
garam
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 cm halia
kunyit hidup sebesar ibu jari
7 tangkai cili padi (terpulang citarasa masing2)
sedikit belacan
Satukan semua bahan kecuali santan pekat dan udang di dalam periuk.
Masak di atas api yang sederhana dan hendaklah kerap dikacau.
Apabila menggelegak masukkan udang dan santan pekat.
Tunggu hingga mendidih seketika dan tutup api.
Inilah rupanya rebung dalam tin yang dimaksudkan itu. Sebenarnya ada beberapa jenama lagi, tapi saya pilih yang ni sebab nampak cam lawa jer gambar kat label dia..muehehehe...
akak mmg x mkn rebung...tah nape tah...x penah nak tingin..
ReplyDeleteppssttt...akak ejas, bleh takat tu jer...nyampah tulll
sedap oo kak rugi tak mkn ne..
ReplyDeleteyg dlm tin walaupun kurang fresh tapi tak busuk mcm yg jeruk jual kat pasar tani tu. apa2pun yg amik terus dr pokok buluh dan terus digulai yg tu lagilah sedappp, rangup manis.
zaman kecik2 selalu gak mkn rebung...tp skrg tak lalu nak mkn dek tak tahan baunye...
ReplyDeleteaishah-yg berbau tu yg jeruk maa..yg fresh ngan yg dlm tin ni takde bau. tapi kan mak akak buat jeruk pun takde bau.
ReplyDeletepsst rebung ni kalau masak sekali ngan babat a.k.a perut mesti terangkat ni kak zaiy! heeeee
ReplyDeleteshima-tu la wat masak ngan apa pun mmg sedap rebung ni, cuma babat tu akak lom reti makan lagi.
ReplyDelete