Followers

Monday, 14 June 2010

Grilled Surmai with Butter n Garlic

Salam...

Tengok nama masakan cam gempak bebenor.. tifah jangan tertifu.. Saya masak sempoi macam biasaler.. super ekspress, sempoi dan senang sebenarnya. Saya suka!!! I loiikee..ahak2..  Surmai ni sebenarnya ikan tenggiri, tapi kat sini nama dia surmai @ king fish. Mari..mari..kita tengok resepinya.

Err..resepi tak susah manapun, apa yang terfikir masa saya nak masak ikan ni ialah biar cepat siap dan dapat makan cepat..sebabnya..masak di hari sabtu, hari malas sedunia, kononnya..kuikuikui..





Grilled Surmai with Butter n Garlic

Bahan-bahan:
3 keping ikan surmai @ king fish (tenggiri) - ikan lainpun boleh jerr..ikan yg saya guna ni besar juga, saiz sebesar tapak tangan.
4 ulas bawang putih - tumbuk lumat/separuh lumat suka hati
1 sb serbuk lada sulah - ikut citarasa sendiri
2 sb butter
garam secukup rasa

Cara-cara:
Bersihkan ikan. Gaul ikan dengan garam, bawang putih dan lada sulah. Perap selama 15 minit (lebihpun takpe).
Panaskan non stick pan (nak guna ovenpun boleh), masukkan mentega.
Letakkan ikan, balik2kan supaya masak sekata. Tambahkan mentega jika ikan terlampau kering.
Siap untuk dihidangkan..
Ikan ni kami cicah ngan air asam, makan bersama nasi panas2... ermm...
Nampak garing di luar tapi di dalam isinya sangat lembut.



1 comment:

  1. Salam Kak Zaiy,
    seronok tengok gambar Mufid kat bawah nun. dah besar dah dia... makin ensem anak teruna akak tue. :)

    Kami masih di ni sekarang. InsyaAllah 30hb ni balik ke kuopio.

    ReplyDelete