Assalamualaikum...
Semalam saya masak udangni. Udangni besar, beli 4 ekor jer untuk makan berdua. Muadz tak boleh makan udang, gatal lidah....heeeeee..pelik kan. Orang lain gatal hidung, gatal muka @ gatal badan, dia pulak gatal lidah kalu makan udang, cian anak mama..hu.hu.. Resepi sendiri campak2 jer ni.. biasalah saya suka masak ringkas dan cepat, pemalas punya olang.. Bakarpun guna kuali leper non stick jer....
Udang Bakar Mentega Berempah
Bahan-bahan:
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan
1 sb serbuk kari
1/2 sb serbuk lada sulah
1/2 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 sb mentega
Cara-caranya:
Udang dibelah belakang dan dicuci bersih.
Gaul dengan garam dan segala serbuk yang dinyatakan di atas. Sebenarnya, saya tak sukatpun berapa banyak, sukatan tu cuma agak2 je. Perap selama 15 minit atau lebihpun takpe. Panaskan kuali leper dan letakkan mentega. Susun udang di atas kuali. Bakarla sampai udang masak. Boleh tambahkan lagi mentega jika perlu. Jangan lupa balik2kan udang ye..Selamat mencuba..
nak cucuk atau nak sula udang cenggini pun boleh..terpulangla pada kehendak masing2.. ermm..
sedap udangni.. bukan saya kata, hubby saya yang kata.. dia kata rugi dia beli 4 ekor jer.. eppp...!! kolestrol tinggi tuh. 4 ekor dah ler... ermmm...
wah menu udang gak ni... nampk sedap laaa.
ReplyDeleteSedapnya la hai tengok udang ni... nyesal lak tadi tak beli udang segar tepi laut tu... ish.. ruginya...
ReplyDeleteizah> nampak sedap yer..kena cubala baru tau..hehe...
ReplyDeletemamafami> takpe mama, nanti jumpa kat market @ pasar malam mama beli ye.. :)
cukup ke4 ekor jer........
ReplyDeletenampak sedap tu
kty pun alergic..tapi kalo dpn mata kty tibai je..rugi oo tak makan ..
ReplyDelete