Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Saturday, 9 February 2008
Pecal
Pecal
bahan-bahan:
2 cawan kacang tanah - goreng, buang kulit & kisar
*cili kering (terpulangla nak banyak manapun) - potong, rendam dan tos
*3 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih
*sedikit belacan
*sedikit udang kering - dibasuh dan ditos (optional)
1/2 cawan air asam jawa - tapis airnya
garam, gula
2sb minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan sayuran;
kacang panjang - dicelur
taugeh - dicelur
timun
karot(optional)
tauhu-digoreng & dipotong kecil
telur-direbus & dipotong (optional)
****semua sayuran hendaklah dibasuh dan dipotong kecil kecuali taugeh
****kalau ada pucuk ubi, pucuk paku, kangkung lagila terangkat beb!!
Cara-cara:
1. Bahan yang bertanda * hendaklah digoreng sebentar dengan minyak, angkat dan dibiarkan sejuk. Kisar bahan2 ini bersama2 air asam jawa.
2. Satukan dengan kacang tanah dan gaul sebati. Tambahkan garam, gula dan sedikit air masak jika kuah terlalu pekat. Siap untuk dimakan dengan sayur2 pecal...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment