Followers

Wednesday 14 April 2010

Udang Goreng Berempah

Haritu rasa teringin nak makan udang ala2 berempah yg ada kuah pekat2 gitu. Cari-cari resepi di internet, terjumpa resepini. Sayapun buatlah udangni ikut bahan2 seperti dalam resepi tapi ada tambah bahan lain sikit. Maka terjadilah udang goreng berempah seperti dalam gambarni.. kalau makan dengan nasi minyak/beriani pun sedap gak udangni.



Udang Goreng Berempah (Trymasak)

Ingredients

1) Udang (300g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang besar dicincang (1 biji)
5) Serai dipotong nipis (1/2 batang)
6) Daun kari (1 tangkai)
7) Ketumbar (1 sudu)
8) Serbuk cili (1 sudu)
9) Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
10) Serbuk kunyit (1/2 sudu)
11) Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
12) Gula (secukup rasa)
13) Garam (secukup rasa)
*** saya tambah 3/4 cawan santan dan 2sb kerisik

Directions

Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, dan gula. Perap ½ jam. Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.

3 comments:

  1. salam kak zai,
    sedapnye udang tu..meh anta kat sini sket..heheh

    ReplyDelete
  2. salam zaij..wah, menyelerakan betul..tapikan akak takleh mkn udang sangat kolestrol tinggi..sabo jelah.

    ReplyDelete
  3. salam Zaiy, udang grng berempah ni mmng sedaplah...tngk tajuk je pun dah tau mmng sedap...lagi2 ada kerisik...tu yg harum semerbak..kalau dpt rasa...fulamak best..

    ReplyDelete