Rangup dan sedap dimakan panas-panas..
Kuih ni memang mencabar sikit masa nak membentuknya. Saya buat dua kali. kali pertama buat punyalah susah nak membentuk kuih ni sebab asik terlerai aje..huhuu..tapi bila dimasukkan dalam minyak panas tu elok je mengeras.
Kali kedua saya buat, lepas gaul semua bahan, saya masukkan dalam peti sejuk..nampaknya lebih senang nak membentuknya, selepas dikeluarkan dari peti sejuk tu.
Vadai
Bahan-bahan:
3 cawan kacang dal (kalau kat sini dipanggil chana dal)- cuci, rendam 4-6 jam, & ditoskan
1 cawan bawang besar dipotong dadu - nak kurang or nak tambah terpulang ler
daun ketumbar -dihiris halus
daun kari - dihiris halus
4-5 tangkai cili kering -rendam, buang biji, potong halus (boleh gak kalau nak guna cili segar)
1 st jintan manis ikut suka -ditumbuk (saya guna yg serbuk je)
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
***kalau suka pedas lagi boleh tambah sedikit serbuk cili
***kalau ada apa2 lagi yang nak ditambah utk menyedapkan lagi kuihni boleh je ditambah.
Cara-cara:
Kacang dal yg telah direndam dibahagikan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dikisar halus, sepatutnya tak payah campur air, tapi sy campur sikit je air semasa mengisar, jangan terlebih nanti susah nak membentuk kuih ni.
Satu bahagian lagi yang tinggal itu tak perlu dikisar.
Satukan semua bahan di atas kecuali minyak masak dlm bekas, gaul rata.
Buatkan bentuk bulat dan tekan supaya leper. Jangan buat tebal2 nanti kurang rangup tak sedap pulak. Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan atau garing.
akak nak gak join kelab u alls nihhhh...tp mcm dah x qualified la plak..umoq dah terlebih..muahahaha.....
ReplyDelete>>bersedialah anda utk badan yg akan mengembang...kikikik
akak maleh nak ngemeh umah baru la..letihhh..
ni jugak peberet kuih saya... dulu pernah tya sorg opismate kat opis lama cecara nak buat vadei... dia siap janji nak balik tya bini dia... tp sampai skang x tau jugak... hehehehe
ReplyDeletehttp://faimin97.fotopages.com
kakmeen>sapa kata tak qualified, belum terlebih lagi, akak mudo lg..mana tau kut2 dpt anak kembar cam ziana zain tak ke bertuah bdn..hihii..
ReplyDeleteskang ni pun dh mengombang dah..huhuu
Iezah>kalau camtu baik takyah tnya, rajin klik2 je kat internet ni sure dpt resepi yg kita nak..
sedapnye vadai...mana resepinye zaiy???
ReplyDeletetakper, me suker karipap ghiteww..
ReplyDeletemoi> resepi dah boh, cepat gi dapur..heehee..
ReplyDeleteen_me> karipap mana.. ?
sedap..sedap...nak satu ehehhehe..nor dah jemu makan masak sendiri...nor tak nak resepi..nak yg zaiy buat tu ahahhahah
ReplyDeletenor> boleh nor, berapa ketoi nak..?
ReplyDeletepsstt..samalah kita nor, sebenarnya sy pun dah jemu tahap gaban gibun dah makan masakan sdiri nih, rasa cam nak gantung kuali periuk belanga seme tu, sebulanpun jadila..ermmm..dlm mimpi je kut boleh eh..
salam kak zaiy...saya mmg minat tul ngan vadai nie kak..pernah gak saya try dulu wat..tp skali jer ar..mmg sedap n menjadi jer..
ReplyDeletepsstt..tahniah akak coz bakal jd ibu..besnyela kak..akak doakan utk saya gak ek..saya xsabar dah nk jd ibu sebenarnye..:)
salam...ari2 idang kuih mana boring, kalau takde kuih nak kunyah tu baru boring...ahaksss
ReplyDeletesaya nak..sayan nak 2 ketui jek tp karipap tu nak 5 ketui buleh ka?? heeee
ReplyDeletekak zaiy mohlaa pacak payung dpn umah i senang ptg2 buleh singgah beli kuih sehinggit dua...mohlaaa..