Followers

Wednesday, 23 April 2008

My First Brownies


Brownies ni saya buat taklah cantik sangatpun. Nak dikatakan menjadi atau tidak saya sendiripun taktau sebab nilah pengalaman pertama buat brownies. Samalah macam topping tu jugak, rasa-rasanya macam terlembik sikitla..huwaaa(3x)


Resepinya saya copy n paste frm FP Mamasya, tq

Fudge Brownies.
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolate fantasy ; Fp Mak Lang..tq..

Ingredient
1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)-saya guna choc chip sbb anak2 tak suka nuts

Method

Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla,
and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts
or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for
25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do
not want to overbake!
Nota : Maklang bakar dengan suhu 180 selama 40'.

Sumber : cikgu sue; Fp Mak Lang

Bahan
1 cup sugar
1 cup water
1 cup susu cair-saya guna 1 tin susu cair
½ cup coco powder
½ cup corn flour
2 egg yolk-saya tak letak
Secubit garam
¼ cup marjerin

Cara
Kacau semua bahan hingga pekat dalam periuk, lastly letak marjerin ¼ cup.
Nota : kata cikgu sue dia tak letak pun egg yolk…kalau nak choc.fudge yang kental, guna susu cair sepenuhnya.

*** saya tak guna topping yg ni, tapi guna topping kek coklat aritu yg masih simpan kat peti sejuk.


No comments:

Post a comment