Followers

Tuesday 8 April 2008

Ayam Percik Bakar

Resepi ni amik dr blog sifu yang menetap di dubai gak. Aritu masa p umah dia makan ayam ni lawan ngan nasi tomato dan dalca..Fuh, memang sedap ya amat!!. Balik umah pun asyik duk teringat ayam ni jer.kalau umah yat dekat dah tentu kuketuk pintu umahmu ari2.. Tak leh jadi ni, kena buat sendiri la nampaknya. Tapi yang ni tak sama ngan Yat sebab takdak alas daun pisang tu. Yat, terima kasihla sudi jemput kami makan2 yer.. Cuba..jangan tak cuba wei...Saya copy paste dr blog beliau,


Ayam saya ni kering sikit sbb lupa plak nak renjis2 dipilis..kui3.. jgn ikut mcm saya tau!


AYAM PERCIK BAKAR - princessharyati

Bahan-bahannya;
ayam di potong mengikut suka

bahan blend ;

blend (1)
jintan manis
jintan putih
biji ketumbar

blend (2)
bawang merah
bawang putih
halia

Bahan-bahan lain;

santan
cili boh (cili kering yang telah di belnd)
kunyit serbuk
tepung beras
garam
gula
serai (dititik)
asam keping

Cara-caranya;

Masukkan santan, cili boh, kunyit, serai, blend 1 dan kedua ke dalam periuk , masak seketika. Setelah mendidih masukkan garam gula, asam keping dan ayam. Masak sehingga ayam separuh masak kemudian angkay dan letak ke dalam dulang pembakar. Bakar ayam sehingga masak, renjis dengan sedikit minyak dengan mengunakan daun kunyit apabila ayam sedang di bakar. Siap untuk di hidang..

No comments:

Post a Comment