Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Wednesday, 26 March 2008
Kuih Sagu
Kuih Sagu (Hajar)-tq
2 cawan sagu halus- basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula ( boleh lebih/kurangkan )
Pewarna yg disukai
2 tbsp tepung jagung bancuh bersama sedikit air - opt
Kelapa parut + sedikit garam
1. Didihkan air bersama gula
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan pewarna yg disukai, kacau sebati
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn butter/minyak
6. Setelah sejuk bolehlah dipotong2 dan digaulkan dgn kelapa parut
**** Tujuan dimasukkan bancuhan tepung jagung supaya kuih sagu ini menjadi kenyal dan senang dipotong ( tips YahMasri)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapppppppnye.......
ReplyDelete