Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Saturday 8 March 2008
Burung Puyuh Percik
Saya guna resepi ayam percik Kak Liza, thanks k.liza.
Ayam Percik -- Burung Puyuh Percik
Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping] - 4 ekor burung puyuh
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ] - 2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa - 2 sb air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
20 tangkai cili kering - 2 sb pes cili
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai - 3 batang serai
***saya tambah
4ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
sedikit gula melaka
Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment