Followers

Sunday, 24 January 2010

Sup Makaroni

Salam semua...

Malam tadi hubby request buat sup. Sayapun bergegas gi dapur masa hubby balik keja semalam..(bagus punya bini, hubby dah balik keja baru gi dapur..kuikui..) Masa duk fikir nak buat sup tu, tiba2 teringatla resepi sup makaroni yang copy daripada blog Kak Nor Secubit Garam,resepi asal drp Masz73. Terima Kasih untuk kedua2nya, memang dah lama gak copy resepini.
Bukan apa, sejak dua menjakni saya rehat sikit sebab malam tak payah masak, encik hubby still on diet lg, nak kempiskan perutla. Saya pulak, dah takde kawan nak makan dinner kadang2pun malam tak makan nasik jugakla, tapi sebelum maghrib tu saya makan nasik siap2(woo..mana buleh saya tak makan, nanti berkeroncong perut takleh tido oo..haha..) Sup makaroni ni memang best dan sangatlah mudah untuk menyiapkannya.Dahla mudah, bahan2pun tak susah, kebetulan bahan2 utamanya ada di rumah. Sapa yg nak try, kat bawahni resepinya, tak rugilah cuba..senang sangat.


Sup Makaroni

Bahan2

Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral , sayapun..

3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang

1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecil

bebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging, sayapun..

2 kiub lembu/tulang rusuk ~ tak letak, sbb yillek, ganti dgn pati ayam jer

2ltr air/ secukupnya
segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak

sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best!

** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang dan daging

Bahan sampingan

ikan bilis kecil/halus - digoreng
daun sup/bawang - dihiris
bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi

Segengam cili padi

garam
1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok

** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam dan jus limau kasturi - kacau


Cara Penyediaan

Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
Masukkan bebola daging - biarkan mendidih dan bebola setengah masak
Masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam

Jom makan...jangan lupa letak cili kicap ye, fuhhhh pedas menyengat berasap tinger..

No comments:

Post a Comment