Nasi jagung ni dimakan bersama ayam panggang berempah yang dah bersiaran dalam entri lepas. Sesapa yg nak mencuba, ini resepinya..
Nasi Jagung
zara_klate@myresipi.com - tq
sesuai dimakan bila² mase.. dgn lauk peberet masing²..
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
4 cawan beras basmathi - saya guna beras biasa je
4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
½ cawan susu cair
½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak
2 helai daun pandan disimpul
sedikit garam
kisar bahan yg bertanda *
-sy tambah kismis
Cara-cara
1.basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
2.panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
3.masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
4.stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
5.stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
6.***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.
Salam Zaiy...boleh kak datang makan?
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
nasi jagung ni dah lama dlm list kite tk terbuat jer lagi.hehehe
ReplyDelete