Followers

Wednesday, 3 September 2008

Daging Masak Kicap Tok Jah



Copy dari fp Maklang, thanks

Daging Masak Kicap Tok Jah
Sumber : Hellikonia -tq

Bahan
1/2 kg daging batang pinang - di hiris lebar
boleh juga dicampur dgn hati lembu (kepada yg suka..)

Bahan kisar
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

1/2 camca teh jintan besar ) disangai dan ditumbuk
1/2 camca teh jintan kecil )
1 camca teh lada hitam-tumbuk

sedikit air asam jawa
garam & sedikit gula
2 biji bawang besar - dimayang melintang
kicap pekat

Cara:
kisar cili kering, bwg merah, bwg putih, halia, lada hitam & jintan
tumis bahan yang dikisar, selepas naik minyak, masukkan daging
renihkan sebentar, masukkan sedikit air asam jawa, garam & sedikit
gula masukkan kicap selepas daging masak, masukkan bawang besar
yg telah dimayang .

Nota : maklang rebus daging dulu bersama kicap...air daging tu maklang masukkan sekali dlm masakan selepas menumis semua bahan...jadi mklang tak perlu letak gula mahu pun garam...hubby tak komplen rasa tawar pun... kira oklah tuh..

No comments:

Post a Comment