Followers

Monday, 8 September 2008

Bawal Tiga Rasa



Ikan bawal memang sedikit tawar rasanya.
Beberapa hari lepas, disebabkan malas, sy goreng bodo je ikan ni, tak berapa laku la plak tak habis dimakan. Sib baik goreng sikit jer.
Kali ni kenalah rajin sket, tu yang buat ikan tiga rasa ni, supaya hilang rasa tawar tuu..heeee . Ternyata mendapat sambutan hangat!! yg penting, tak membazir..
thanks to mat gebu.

IKAN TIGA RASA (Mat Gebu) t.q

Bahan Utama:-
2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar - saya guna bawal putih
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
4 batang puting jagung, hiris serong
1/4 ketul bunga kobis, potong kecil
1 batang lada merah, hiris kasar
1 batang saleri, hiris serong - sy tukar ngan timun (hiris bentuk jejari)
1 biji tomato, potong 6
1 camca besar gula

Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, potong berbaji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, diketuk
1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair

Cara membuatnya:-
Siang ikan bawal, cuci bersih dan lumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
Masukkan bahan2 tumis dan goreng hingga garing, kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata. Masukkan semua jenis sayur dan masak 2 - 3 minit.
Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi.
Gaul hingga sos mesra dengan ikan. Angkat dan hias ikan dengan daun salad sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment