Followers

Monday 20 April 2009

Projek daun pisang


comey je labu ni, lebih kurang 1/2 kilo je. Kesian labu dah lama kesejukan kat dalam peti..nasibmu si labu labi.

Labu ni dah sebulan bertapa dalam fridge. Kalaulah labu ni boleh bercambah dah lama dah pokoknya menjalar dalam umahku itew..kua3.. Masa beli labu ni, plan nak buat sayur lemak labu sebab dah lama tak makan, tapi bila mengenangkan ahli rumah xgemar makan sayur labu, tak jadilah nak membuatnya. Kebetulan baru2ni ada daun pisang, jadi teringatlah nak buat lepat labu. Saya memang tak penah buat sendiri lepat, jadi kenalah intai resepi. Resepinya daripada kak Rinn. minta izin utk cNp kat sini yer..tq


LEPAT LABU MANIS (kak rinnchan)

Bahan-bahan :
Sebiji labu manis ( lebihkurang 1kg berat )
1/4 cawan gula merah
3/4 cawan gula pasir
1 camca teh garam
2 cawan tepun gandum

Inti:
Kelapa parut yg telah dibuang kulit ari
secubit garam
***saya tak letak inti pun

Daun pisang secukupnya. Dilayur atas api.

Cara-cara:
1. Labu manis dipotong bersaiz dadu yang besar dan direbus hingga empuk. Toskan dan lecek lumat.
2. Campurkan gula merah, gula putih dan garam. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
4. Sendukkan adunan ke atas daun pisang, bubuh inti kelapa dan tutup semula dengan adunan. Lipat
daun kemas. Kukus selama lebih kurang 20 minit.




Dah siap kukus..panas lagi ni sebab tu nampak mcm lembik sikit. Buat petang, makan untuk sarapan esoknya barulah terasa kesedapannya, kerana lebih pejal.


Haritu tengok pulut panggang ni ada kat umah shima@cardiff. Jadi, sementara daun pisang masih berbaki, buat pulut udang/pulut panggang ni pulak. Resepi ni copy dar fp shima, asalnya dr kak nita sheffield, thanks yer..


PULUT PANGGANG
resepi: kak nita sheffield

Utk pulut
2 cawan pulut (rendam ler sekurang2nyer 3 jam)
1 cawan santan cair - saya guna santan agak pekat
Garam secukup rasa

Utk inti
1 cawan kelapa parut
2 biji bwg merah
1 btg serai
1 inci halia
20 ekor udang kering
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa
*** saya tambah 1sb cili blender

Bahan lain
Daun pisang
stapler
Minyak utk mengoles

CARA:
1. kukus dulu pulut sampai masak..
2. sementara tu watkan inti...
3. kalau guna desiccated coconut, masukkan skit santan panaskan kejap dlm microwave 20saat
4. Blend kering bawang, udang kering,serai & halia. Kemudian ramas2 bahan tadi yg sudah diblend kat kelapa parut tu.
5. Ramas sekali asam jawa & kunyit tu. Bila dah rata, masukka dalam kuali & goreng kering. Perisakan dgn garam & gula secukup rasa.
6. layurkan daun pisang kejap atas api..pastu sapu minyak skit...buh pulut..kasi rata & masukkan inti..gulung & sematkan ngan lidi/staple..
7. dah siap sume..bakar atas kuali/oven kejap..

saya bantai balut sukahati jer..

dah boleh makan... 1st time makan pulut panggang buat sendiri.

18 comments:

  1. ishhh...rasanya mlm td ghomah sapa idang labu yerk....!! kenpius daku....oooooooo...umah cikgu umie esah tu....u all pakat ka????

    ReplyDelete
  2. amboi..pelbagai kuih die.. kat umah nie zaiy.. kalau masak lemak labu mmg laku..tmbh lak kalau ada sambal belacan n sambal ikan...perrgh...

    ReplyDelete
  3. buah labu tu nampak besar rupanya kecik molek saiznya...
    belum pernah buat apa2 kuih dgn labu biasa masak lemak...2 yg adik tu suka..abg2 pulak tak tp kuah lemak labu mrk suka.
    pulut panggang tu mmg sedap....

    ReplyDelete
  4. pulut panggang inti labu tu...sib baik kite nih bukan pemiat labu...

    ReplyDelete
  5. jasmeen> bese la dua2kan mak labu..ekeke..

    qistina> tu lah moi, kalau laku senang citer, umah saya ni lemak2 kurang laku sikit, kec saya je.

    mamasya> mmg sengaja pilih yg kecik sbb tak boleh abis kalau beli yg besar.

    Aishah> pulut pgg tu inti kelapa bukan inti labu..hehee..ni mesti konpius sbb tgok labu kan..))

    ReplyDelete
  6. kak..asal x wat kuih koci labu..sedap ooo..mak sy suka wat koci labu

    re:psl c-sec tu sy mmg dh ckp kt don nk bg kuar awl..due date patut 11/5/2007 tp disebabkan hubby ct kena report duty on 2nd may 2007 di dhaka,tu yg ct discuss ngn doc tuk bg kuar awal..lgpun time tu bb weight dh above 2kg..doc check condition ct ngn bb bagai semua ok then dia agree tuk wat c-sec..yg danial plak sbb pintu rahim dh bukak 2cm msa ct 8 bln..tu pun doc suruh belah peyut gak..huhuhu

    itulah kisahnya..

    ReplyDelete
  7. mak aii rajin tuuu...aduoiii feberet nekPP..labu nekPP dah 2 3 kali msuk peti ais..nak buat bakar labu asik xmenjadikkk aje...jgn labu tu nnti tersilap masuk petii...ahakss...

    ReplyDelete
  8. awatla kita tak berjiran..kalau x blh ketuk2 pintu makan lepat pisang...hehe

    Ni dgn aura yg semakin rajin ni..agak2nya baby kat dlm tu pompuan kut...apa2 pun semoga zaiy & baby sentiasa sihat..
    (mana dpt daun kesum kat entry bwh tu??..sini belum jumpa lagi..)

    re : boat tu dlm 150 drhm sorang, irfan 50%. yg kayu tu kalau dr musandam guna yg tula..lg besar & slow sikit. Tp kalau musandam..depa ada sesi untuk mandi laut...

    ReplyDelete
  9. salam kak..
    mak ai.. terliur air liur t dibuatnya kak..

    akak mabuk2 lg tak? kalau x baguslah.. :-)
    jaga kandungan baik2 ye!

    ReplyDelete
  10. madamct> koci labu lagilah xpenah buat, nak kena selidik resepi gak tu..hehee...oo..mcm tu kisahnye ye..thanks ye sudi share ngan akak.

    nekPP> terkujat labu tu nek, asik masuk kuar peti jerk ye..ngeee...

    ziana> kalau dekat mmg boleh ketuk2 pintu kan, tp saya ni rajin xselalu, kadang2 jek..huhuu..
    daun kesum tu dpt kat kedai thailand kat karama. rasanya kat abu dhabi pun ada kedai thailand kan..

    big mamma> alhamdulillah akak mmg xmabuk dr mula preknen lagi, cuma mood nak memasak je kureng..

    zai> tq..

    ReplyDelete
  11. Fuhh kak zai, 1st time buat terus jadi.. kalau tangan tu mmg mahir.. pe pun jadi :-D

    Tak pernah lagi makan lepat labu... sedap ke yek?

    ReplyDelete
  12. gee> ala..yg tu resepi mudah2, cuba kalau yg susah tu mesti xmenjadik jugak ler,kdg2 berkali2 buatpun xmenjadik..hhuuhu..
    lepat labu tu sedap tau, tp jgn mkn slpas dimasak, kurang sedap sgt, bila dh pejal n sejuk baru sedap dimakan.

    ReplyDelete
  13. tu diaaaaa...
    melepat..memanggang...mmg best woooo kak zaiy!
    ni tgk lepat labu akak ni terus kecur aior liur..ermmm daun pisang kt sini frozen so x wangi sgt nk wat kuih2 bungkus camni..kalau tgk daun pisang akak tu mmg harum semerbak lerrr!

    ReplyDelete
  14. labu sedapnyaaaaaaa... baru ni saya buat sayur geti/turi masak lemak + labu... memang saya sorang je yang makan, habis seperiuk eekekekekek...

    dah lama x makan pulut panggang yang mak saya buat... dulu masa kecik2 dulu mak rajin buat tp letak udang byk2 memang sedap.... rindunyaaaaa.....

    ReplyDelete
  15. Re: Dalam kak tasik tu 200m.... uish yang kolam renang 2m pun saya pernah lemas ni kan 200m... ehehehehe life jaket tu ada, ada bwh seat... tp besa la x kena mana nak beringat... dah kena baru beringat.. saya memang hantu sayur... apa sayur saya makan, labu pun saya minat sgt especially kalau buat pengat labu... hmmmm nyam nyam...

    hubby akak ok la jugak ada gakla sayur yang dia makan, hubby saya dia makan toge masak lemak je, kalau masak lain dia x makan... tp kalau buat cucur udang ada kucai, toge dia makan je... tp kalau masak sayur makan dgn nasi memang dia x pandang... so dgn saya2 peminat sayur ni pun jarang masak sayur sbb takut x habis....

    ReplyDelete
  16. Pulut panggang sedap makan dengan bubur kacang
    Pulut campur cendol pun ngam juga
    Labu pula bagus untuk mak labu hehe

    ReplyDelete
  17. sya paling suka lepat labu yg byk inti nyor...sedap betul...gulai lemak labu pn sya suka..tp x blh nk mkn byk nanti angin.......

    skrg ni senang je nk panggang pulut panggang kn..mskkn je dlm oven... :)

    ReplyDelete